Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A miniszterelnök hírhedt mondatán mutatja be egy nyelvész, hogy mennyi köze van a magyarnak a türk nyelvekhez

2018. szeptember 8. 18:41 - szerző: Ágoston Zoltán

Kezd nemzetközi visszhangokra találni Orbán Viktor miniszterelnök hírhedt megjegyzése arról, hogy a magyar nyelv a türk nyelvekkel áll kapcsolatban. A miniszterelnök hétfőn Kirgizisztánban, a Nomád Világjátékok megnyitóján azt mondta:

– Mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban.

Ennek a megjegyzésnek a szépséghibája csak azt, hogy a magyar nem türk, hanem finnugor nyelv, a reményeket viszont, hogy csak a miniszterelnöknek a vendéglátók felé tett udvariassági gesztusáról van szó, Kövér László oszlatta el, aki egy pénteki interjúban leszögezte, az elmélet, hogy a magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládba tartozik, „a genezisétől” gyanút kelt. Szerinte már akkor is ideológiai eszköznek tűnt, amikor a 19. században elfogadták. Arra már a Bécsben élő finn nyelvész, Johanna Laakso hívja fel a figyelmet, hogy a hírhedt orbáni megjegyzésben is enyhén szólva több a finnugor eredetű szó, mint bármelyik más együttvéve. A lenti képen a zöld szín az finnugor, a mályvaszínű az indoiráni, a kék a szláv a piros pedig a türk eredetű szavakat, illetve toldalékokat jelöli. Szórakoztató.

 

Tudományosan többször igazolt tény, hogy a magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládba tartozik, de a magyarok genetikai, származástani értelemben nem finnugorok. A kettőnek semmi köze egymáshoz.