Orbán Viktor: Hajrá, a CEU-val semmi gond

2018. szeptember 17., 21:49

Szerző:

Érdemi válasz nélkül intézte el hétfőn a CEU sorsát firtató kérdéseket Orbán Viktor. A miniszterelnököt kétszer is megkérdezték az egyetemről az Országgyűlés hétfői plenáris ülése után, de először a Hajrá! szóval rázta le a felvetést, aztán pedig két órával később a hvg.hu-nak azt mondta:

A CEU-val semmi gond. Az egy működő egyetem, nézze csak meg a honlapját!

Orbán Viktort arról faggatták, hogy a kormánya miért nem bólint rá végre a a New York állammal kötendő megállapodásra, amelynek értelmében az egyetem Budapesten működhetne tovább. Az Orbán-kormány 2017 tavaszán fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, a hírhedt lex CEU-t, amelynek értelmében külföldi oktatási intézményeknek az anyaországukban is képzést kell folytatniuk. Ezt a CEU a New York-i Bard College-dzsal kötött megállapodásban teljesítette.

A CEU ügye, a budapesti folytatás lehetősége neuralgikus pont Magyarország és az EU, illetve az Orbán-kormány és a Trump-adminisztráció viszonyában is. Az új amerikai nagykövet, David B. Cornstein egyik első útja a CEU-ra vezetett, ráadásul a diplomata a múlt héten azt is jelezte, érzi, hogy az egyetem marad Budapesten. 

Orbán Viktor a CEU honlapjára hivatkozott már múlt hét kedden, a Sargentini-jelentésről tartott strasbourgi vitában is. 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.