Orbán Viktor visszaszólt Hadházy Ákosnak

2019. október 21., 17:01

Szerző:

Feszült hangulatban telt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napja azután, hogy Hadházy Ákos „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott”  feliratú táblát tartott fel Orbán Viktor elé, miközben a miniszterelnök éppen megtartotta az önkormányzati választást értékelő beszédét. A független képviselő összesen három táblával vonult fel, amelyeket amelyeket először Orbán Viktor próbált meg elvenni tőle, de végül több a fideszes – Kubatov Gábor, Pesti Imre, Hoppál Péter, Bánki Erik és Kerényi János – csavartak ki a kezéből. Hadházy Ákos egyébként villantott egy táblát „A lónak a faszát” felirattal is, amelyen az ülést vezető Kövér László házelnök kiakadt, azt állítva, ez most már „mindenen” túlmegy.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezután következtek a miniszterelnöki beszédre reagáló napirend előtti ellenzéki felszólalások:

  • Orbán Viktornak nekiment a jobbikos Jakab Péter is, azt állítva, a Fidesz kereszténységből megbukott, Orbán Viktor pedig kormányfőként fog.
  • Szabó Tímea Borkai Zsoltok gyülekezetének nevezte az egész kormánypártot.
  • Gyurcsány Ferenc szerint pedig jobb lett volna, ha Orbán Viktor mond is valamit a beszédében. Szerint változtatni kellene, a fideszes polgármesterek bukása Budapesten és több nagyvárosban nem a jelölteknek, hanem az Orbán-kormánynak szóló üzenet volt. Felidézte azt is, hogy Orbán Viktor a Nagy Imre újratemetésén elmondott 1989-es beszédében még bátran szólt egy szabad világról és a sajtó szabadságáról, most azonban az adófizetők pénzéből hazug, félrevezető propaganda zajlik, nem szabad a sajtó, nem szabad a választás.

Erre a Fidesz részéről először Kocsis Máté válaszolt, Hadházy Ákost anarchista fajankónak nevezte, Jakab Pétert a Jobbik rasszista és antiszemita allűrjeire, a cigányverésekre és a Duna-parti cipők leköpésére emlékeztette, Gyurcsány Ferencet pedig azzal intézte el, hogy nem fogják elfelejteni neki azt, ami 2006-ban történt. És felszólalt Orbán Viktor is, aki a viszontválaszában

Hadházy Ákos akciójáról  azt mondta, „semmilyen provokációnak” nem fognak felülni. 

Visszautasította Jakab Péter megjegyzéseit is, mégpedig azzal, kereszténységből és erkölcsből azonban „kisnyilasoktól” nem fogadnak el kioktatást. – A Jobbik mégiscsak az a párt, amely képviselője beleköpött a holokauszt áldozatainak cipőjébe – emlékeztetett. Beszélt arról is, hogy a XXI. században nevetséges a sajtószabadság hiányát fájlalni, hiszen a szociális (sic!) média világában a sajtó korlátozhatatlan. visszautasította, hogy a kormánya ne lenne kész együttműködni bármelyik településsel, de csak olyan fejlesztésekre hajlandó rábólintani, amelyeket az ott élők támogatnak. Ami Budapestet illeti, a kabinet megvárja, milyen fejlesztésekről dönt a Fővárosi Közgyűlés.

A miniszterelnök korábban jelezte, hogy azokat a megállapodásokat, amelyeket ő Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester elődjével, a Fidesz által támogatott Tarlós Istvánnal kötött.