Gyöngyöspata: az ügyészség megnézte, hogy Orbán Viktor uszított-e, és arra jutott, hogy nem

2020. február 26., 12:20

Szerző:

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította Horváth Aladár Orbán Viktor elleni kijelentését - írja a Népszava. A roma polgárjogi aktivista azért fordult az ügyészséghez, mert szerinte megalapozta a hivatali visszaélés és a becsületsértés gyanúját, amikor a miniszterelnök az iskolai szegregáció miatti kártérítésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy Gyöngyöspatán az „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai” nagy összeghez jutnak „mindenfajta munkavégzés nélkül”, ami nagyon igazságtalan.

Az ügyészség megvizsgálta, hogy megvalósult-e a közösség elleni uszítás tényállása, de végül arra jutottak, hogy nem.

Az indok: a kijelentés nem alkalmas arra, hogy az emberek nagyobb tömegében a szenvedélyeket olyan mértékben tüzelje fel, hogy az gyűlölet kiváltására, ezzel pedig a társadalmi rend és béke megzavarásához vezessen.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.