Csökkent Orbán Viktor fizetése, ő keres a legrosszabbul a kormányban

2020. június 4., 07:19

Szerző:

Tíz év után visz haza először kevesebbet a miniszterelnök.

A Blikk vette észre, hogy Orbán Viktor márciustól 50 forinttal kevesebb fizetést kap: bruttó 1 millió 507 ezer 400 forintról 1 millió 507 ezer 350 forintra csökkent a fizetése. A lap emlékeztet, ezzel

ő lett a legrosszabbul kereső kormánytag,

mivel ezt a bérszintet már két a miniszteri juttatások is meghaladják, sőt, egyes államtitkárok is többet vihetnek haza.

A Blikk megnézte az idevonatkozó törvényeket, ennek értelmében  a kormánytagok jogállásáról szóló törvény tíz éve változatlanul a köztisztviselői illetményalap 39-szeresében állapítja meg a miniszterelnöki illetményt, a köztisztviselői illetményalap pedig 2008 óta 38 650 forint, ami egész pontosan 1 millió 507 ezer 350 forint, vagyis az új illetmény lett a pontos.
A miniszterelnök fizetése lényegében nem változott, technikai jogszabály-módosítás történt a kerekítés számításában – erősítette meg a Blikk kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Transparency International jogi igazgatója azt mondta, a magyar hagyományok része, hogy a kormány irányítója nem hivalkodó módon él és ezt tükrözi a kormányfő fizetése is.

„Mi akkor tekintenénk hitelesnek ezt, ha emellett egy korrekt, számonkérhető vagyonnyilatkozati rendszer is lenne”

– tette hozzá Liget Miklós.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.