Lehet, hogy kibékülünk Finnországgal? Szeptember végén Budapesten tárgyal a finn miniszterelnök Orbán Viktorral

2019. szeptember 2., 18:06

Szerző:

Szeptember 30-án Budapestre látogat az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

– Antti Rinne kormányfőt Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatás keretében fogadja a Karmelita kolostorban, majd tárgyalásukat követően sajtótájékoztatót tartanak – mondta Havasi Bertalan.

EU-csúcs Brüsszelben
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Finnországgal az utóbbi időben feszült az Orbán-kormány viszonya, mivel a helsinki kormány számára prioritás a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás. Orbán Viktor idén tusnádfürdői beszédében is kitért Finnországra. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár nyomán júliusban a miniszterelnök közölte, hogy Finnországban nincs alkotmánybíróság, a finn tudományos akadémia az oktatási minisztérium alá tartozik, a bírákat pedig az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára.

– Jó idegrendszer kell ahhoz, hogy a magyar jogállamiságot firtató kérdésekre ne nevetéssel válaszoljunk

– jelentette ki Orbán Viktor.

Júliusban Pekka Haavisto, Finnország zöldpárti külügyminisztere már párbeszédet sürgetett magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel, miután a magyar kormánypárti médiában rendre gyalázkodó cikkek jelentek meg a finnekről. A finn külügyminiszter szerint nem normális, hogy két EU-tagország között ilyen viszony alakuljon ki.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.