Összecsaptak a kormánypártok és az ellenzék az Országgyűlésben, felemlegették Orbán európai kudarcát

2019. május 27., 17:06

Szerző:

Hétfőn összeült a magyar Országgyűlés, a vasárnapi európai parlamenti választás kapcsán pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is szórt kért. Az ülésről az Index tudósított.

– Az eredményeket ismerjük, a tegnapi választáson rekordrészvétel mellett a magyar kormánypártok rekordgyőzelmet arattak. A magyar emberek bebizonyították, hogy Magyarország európai nemzet, európai ország, Európa a mi hazánk is

– mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy változást akarnak az emberek, és olyan erőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani szeretnék a bevándorlást. Közölte azt is, hogy mivel a választók a nemzetek és a keresztény kultúra védelmét igénylik, ő Magyarország nevében tárgyalva csak ilyen vezetőket fog támogatni.

Gyurcsány Ferenc felszólalásában a vidámpark elvarázsolt kastélyáról beszélt, hogy ott különféle tükrökben láthatja magát az ember. Ezt a képet kötötte össze azzal, hogy szerinte a kormánypártnak nem sikerült beteljesítenie a célját a választáson.

– Elbukták, volt egy politikai cél, az nem teljesült, páriák lesznek Európában

– jelentette ki a DK elnöke.

Szerinte a magyar kormánypártokat a kispadra ültetik, mert ebből a politikából nem kér Európa többsége. 

A jobbikos frakcióvezető, Gyöngyösi Márton, a párt Európai Parlamentbe került (egyetlen) képviselője szerint nem sikerült a Fidesznek az európai elitcsere, ezért a kormányfő nem lehet elégedett.

– Ön nem tűnt felhőtlenül boldognak, és erre lehet is oka

– üzente Orbán Viktornak a Jobbik frakcióvezetője.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is Orbán szövetségi politikájának sikertelenségéről beszélt. Véleménye szerint fontos, hogy a Fidesz nem tudott kétharmados győzelmet aratni, ami esélyt ad az ellenzéknek az őszi önkormányzati választásokra. Közölte, hogy 220 településen a Fidesz elveszítette a választást. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint Orbán Viktor másfajta mozit néz, mint az európai polgárok. 

– A maga hitleri Európát idéző terveire az első adandó alkalommal nemet mondtak az európai állampolgárok

– jegyezte meg Szabó Tímea.

Szabó arról beszélt, hogy a Fidesz annak ellenére érte el azt eredményt, hogy „hazugsággyárakat csinált a sajtó nagy részéből”, az Állami Számvevőszékkel pedig megvonatta több párttól az állami támogatást.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azzal kezdte beszédét, hogy az ellenzéki pártok nem gratuláltak a Fidesz győzelméhez. Ezután pedig közölte, hogy a parlament előtt több ellenzéki frakcióvezető is felrótta pártjának a médiadiktatúrát, miközben szerinte az ellenzéknél van médiatúlsúly, mert a Népszava, az RTL, az ATV, az Index, a HVG, a 24.hu mind az ellenzék szekerét tolják.

Orbán Viktor az ellenzéki felszólalásokra reagálva az alábbiakat mondta:

– Jól láthatóan semmit nem tanultak. Úgy látom, önök dühösek, rám dühösek, hogy az emberek nem önökre szavaztak. A magyar emberek döntöttek, az eredmények ismertek. Azt kérem az ellenzéktől, hogy tartsák tiszteletben a magyar emberek döntését

– jelentette ki.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője megköszönte az ellenzéki választók szavazatait. Szerinte ez azt mutatja, hogy a magyar emberek fele immunis a fideszes agymosásra. Közölte, hogy a Fidesz a média és a gazdaság szinte totális megszállása ellenére sem érte el célját, nincs kétharmad, és nincsenek új szavazók a Fidesz mellett.

Jakab Péter szerint a Jobbik létezése önmagában siker, miközben a kormánypártok mindent elkövettek annak érdekében, hogy eltöröljék a pártot föld színéről. Az önkormányzati választásokra azt ígérte, hogy el fogják venni pártjával a Fidesztől a falvakat és a városokat.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.