Orbán Viktor emberei ételt és állást ígértek a legszegényebb falunak, de semmit nem tartottak be ebből

2018. szeptember 13. 17:58 - szerző: 168 Óra

Hosszú riportot vetített Magyarországról szerda este – a Sargentini-jelentés elfogadásának a napján – a német közszolgálati  ZDF külpolitikai műsora. A műsor készítői Budapesten és vidéken is forgattak. A riport szerint Orbán Viktor mögött állni kifizetődő, és a magyar választó sokszor alulinformált – írja a hvg.hu.

Ritter Imrével indít a riport, aki a német kisebbség első parlamenti képviselője, és aki az érdekvédelem nevében előszeretettel szavazza meg a kormánypárti indítványokat.

– Egy mesepalotában dolgozom

– mondja Ritter a ZDF-nek az Országházban.

A német riporter megjegyzi, hogy aki Orbánhoz közel áll, annak jut a pénzből és a hatalomból, de a műsor készítői meg akarják nézni, hogy ez a megállapítás vidékre is igaz-e. Ezért először Szerencsre utaznak, az autóból pedig bemutatják, hogy mit építenek vagy birtokolnak a magyar miniszterelnök barátai, sokszor uniós pénzből.

Szerencsen egy ingatlanügynök mutatja meg, hogy melyik ház eladó, mert mindenki otthagyja a várost. Egy faluban pedig azt magyarázzák a helyiek a riporternek, hogy oda csak magyar költözhet be, migráns nem. Az új lakótól pedig elvárják, hogy vasárnaponként járjon templomba.

A megszólalók egyszerre dicsérik Orbán politikáját, és panaszkodnak a kormányfőre az adók, a megélhetés, az elvándorlás és a munkaerőhiány miatt.

A stáb végül Csenyétére, az ország legszegényebb településére utazik. Itt a helyiek azt mondják a riporternek, hogy félnek a migránsoktól, akik a keveset is elvennék tőlük. Onnan tudják ezt, hogy hallották a tévében.

Fotó: zdf.de

– Sokkot kaptam, amikor hallottam, hogy valaki az Európai Parlamentben atomcsapással fenyegette meg Magyarországot – mondja egy férfi a lisszaboni suzerződés 7. cikkelye szerinti eljárással kapcsolatban.

Az eljárás beceneve „a nukleáris opció”, és csak remélni lehet, hogy néhány falubéliben megvan a képesség az elvonatkoztatásra a szavak és a kifejezések szó szerinti jelentésétől. A ZDF ezt mindenesetre úgy kommentálja, hogy jól működik a propaganda a faluban.

– Orbán emberei erre jártak, élelmiszert és biztos állást ígértek, ezért szavaztunk rájuk. Eddig semmit sem tartottak be

– mondja ugyanaz a csenyétei férfi.

A ZDF azzal a következtetéssel zárja a riportot, hogy Orbán nem mindenkivel szemben tartja a szavát, de aki az országban érvényesülni akar, az jobb, ha idomul a kormányfői akarathoz.