Orbán Viktor egy interjún belül találta fel az illiberális kereszténységet és a szabadságellenes demokratákat

2019. május 1., 11:42

Szerző:

Hősnek, Európa legfontosabb emberének nevezte Orbán Viktor Matteo Salvinit az olasz La Stampának adott interjújában, amit az Index szemlézett. A jobboldali olasz miniszterelnök-helyettes, az olasz politika új európai szövetséget formáló erős embere csütörtökön jön Budapestre, hogy Orbánnal tárgyaljon, bevallottan részben pártügyekről. Ebből az alkalomból adott hosszú interjút Orbán a mérsékletnek számító torinói lapnak.

- A legjobb barátom még mindig Berlusconi, nagy ember, korszakos. De Salvini szerepe most fontosabb

– idézik Orbánt olasz kapcsolatairól. Salviniről azt mondta, hogy „ő az a hős, aki elsőként állította meg a tengeren keresztüli migrációt”, de ki nem mondva magának is tulajdonított némi hősiességet, hiszen azzal folytatta, hogy „mi a szárazföldön tettük ezt”.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

- Az olaszok szeretnének megszabadulni a migránsoktól és szétosztani őket a többi ország között, és erre Brüsszelben egy ideológiát is kitaláltak, amit szolidaritásnak hívnak. A mi álláspontunk más: mi megvédtük magunkat, és megakadályoztuk, hogy idejöjjenek a migránsok, és azt sem szeretnénk, ha most Önöktől kerülnének ide - mondta a magyar miniszterelnök, némileg ellentmondva a Salvinivel való óriási barátságnak.

A nacionalizmus témakörében Orbán kifejtette, az európai terminológiában ma a nacionalizmus egy negatív kifejezés.

Ezt az értékelést én nem osztom. (...) De rendben, hagyjuk magunk mögött a nacionalizmussal kapcsolatos terminológiai küzdelmet, írja azt, hogy patrióta vagyok - ütött a hasára a kormányfő, új elnevezést adva politikájának.

De Orbán itt nem állt meg, hosszú évek után végre kifejtette, mit ért pontosan illiberalizmus alatt.

- A kereszténységre alapozott demokrácia, amit illiberálisnak hívunk, nem szükségszerűen jelenti azt, hogy antiliberális, ez fontos megkülönböztetés. Mára a liberális demokraták a szabadság ellenségei lettek. Mivel én a szabadság pártján állok, ezért illiberálisnak kell lennem - hangzik a talánynak is beillő orbáni magyarázat.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.