Orbán Viktor egy szigorúan őrzött magánszigeten nyaralhatott Horvátországban, amelyet Csányi Sándor birodalmának cége bérel

2019. szeptember 4., 20:40

Szerző:

A Slobodna Dalmacija horvát lap augusztus közepén meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Horvátországban nyaraló Orbán Viktor miniszterelnök egy fekete helikopterrel érkezett a Smokvica Vela nevű kibérelhető üdülőszigetre - írta a horvát sajtóértesülések alapján az Index.

A horvát hírportál megjegyezte, hogy nem tudtak megbízható információt szerezni a kormányfő látogatásáról, Rogoznica polgármestere (közigazgatásilag oda tartozik a sziget) polgármestere is azt nyilatkozta, hogy nem tud semmit az esetről.

A legnagyobb szerb bulvárlap, a Blic viszont hozzátette, hogy - szintén meg nem erősített hírek szerint - Smokvica az Orbán barátjaként emlegetett OTP-vezér és MLSZ-elnök milliárdos, Magyarország jelenlegi leggazdagabb embere, azaz Csányi Sándor érdekeltsége. Az OTP kommunikációs főosztálya azonban az Index kérdésére pontosított,  a Balansz Alap (ez az OTP ingatlankezelő alapja) horvátországi érdekeltsége, a Zelena nekretnina d.o.o. nyílt tenderen nyerte el a Smokvica Vela nevű horvát sziget hasznosításának jogát a következő harminc évre a horvát kormány nyílt tenderén.

A Jutarnji List nevű napilap 2018-as cikke szerint (amelyet akkor a 24.hu szemlézett) a bérleti díj évente áfával együtt 6 millió kuna, azaz nagyjából 260 millió forint. 

Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök az Index kérdésére, hogy a miniszterelnök járt-e augusztusban a szigeten, azt a már szokásosnak nevezhető választ adta, hogy a kormányfő "szabadságát magánügyként kezeljük, semmilyen ezzel kapcsolatos információt nem szoktunk kiadni".

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem ez lenne az első eset, hogy Orbán Viktor Csányi Sándoron keresztül venne igénybe valamilyen luxusszolgáltatást: az OTP magángépe rendszeresen megy oda, ahol Orbán Viktornak dolga van, Csányi pedig az RTL Klub kérdésére közölte, hogy a miniszterelnök mindig személyesen fizetett, ha a bank magánrepülőgépén utazott.

1.04 négyzetkilométeres területével Smokvica Vela a legkisebb horvát sziget. Nincsenek helyi lakosok, csak szigorúan őrzött luxusingatlanok, sportpályák és éttermek (valamint néhány katonai objektum), emiatt kiváló úti cél olyan vagyonos és befolyásos embereknek, akik zavartalanul szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait.

A Rogoznica félsziget lakosságától és halászaitól elzárt területet a titokzatossága és védettsége miatt a helyi 51-es körzetnek is szokták nevezni.

Smokvica Vela hagyományosan a gazdagok üdülőhelyének számít. A szigetet Csányi előtt egy Ivica Todorić nevű dollármilliárdos bérelte, majd cégbirodalma megroggyanásakor a horvát állam visszaszerezte a sziget feletti rendelkezést és meghirdette a hasznosítását és bérbeadását.

 

UPDATE

Lapszemlénk megjelenése után az OTP Banktól a következő közleményt kaptuk.

„Az cikk egyes állításait a következő tényekkel cáfoljuk, illetve igyekszünk valós megvilágításba helyezni.

A Smokvica Vela nevű sziget a Horvát Köztársaság tulajdona, a sziget bérleti jogát nyílt tenderen nyerte el harminc évre a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap horvátországi érdekeltsége. A Balansz Ingatlan Alapot az OTP Ingatlan Alapkezelő Zrt. kezeli.

Az OTP Bank Nyrt. tulajdonosi struktúrája nyilvános, Csányi Sándor nem rendelkezik meghatározó tulajdonrésszel az OTP Bank Nyrt.-ben, illetve az OTP Csoportban, így a Horvát állam tulajdonában és közvetett módon a Balansz Ingatlan Alap bérleti és hasznosítási jogosultsága alatt álló Smokvica Vela szigetről nem állítható, hogy bármilyen módon Csányi Sándor tulajdona vagy érdekeltsége lenne.

A szigeten zajló fejlesztések miatt 2019 nyarán és a követő hónapokban a sziget még nem fogadott/fogad vendégeket, erre várhatóan legkorábban jövő nyártól kerülhet majd sor.”

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.