Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Orbán Viktor kárpótlásul meghívta a burgenlandi tartományfőnököt, akit a TEK nem engedett be a Páneurópai piknik évfordulóján rendezett soproni istentiszteletre

2019. szeptember 12. 15:33 - szerző: 168 Óra

Nagy vihart kavart az osztrák sajtóban az az augusztus végi eset, amikor a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóját Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével ünneplő soproni megemlékezésre az érvényes meghívója ellenére sem engedték be a magyar rendőrök Burgenland tartományi vezetőjét.

Ma derült ki – írja az Azonnali a Kronen Zeitung nyomán –, hogy Orbán Viktor és a szociáldemokrata Hans Péter Doskozil mégis találkozik, méghozzá a magyar miniszterelnök hivatalában. A helyszín azért meglepő, mert Orbán Viktor a regnáló állam- és kormányfőkön túl általában szélsőjobboldali politikusokat vagy a különböző kormányközeli intézmények által a rendezvényeikre meghívott közéleti személyiségeket szokott fogadni az egykori karmelita kolostorból kialakított várbeli hivatalában.

Hans Peter Doskozil
Fotó: YouTube

Hans Peter Doskozil pártja, az SPÖ jobboldalán inkább a rendőrmúltjából is fakadó rendpártisága miatt, politikai pályája előtt Burgenland rendőrkapitánya volt. 2015-ben annyiban a merkeli Willkommenskultur pártját fogta, hogy a Magyarországról érkező menedékkérőket egyfelől regisztrálta, másfelől engedte őket továbbutazni Németország felé.

A politikus azonban mára a zárt határok és a menedékkérők Földközi-tengeren történő átkelésének felszámolása mellett foglal állást. A Kronen Zeitung azt írja, a magyar kormányfő és a burgenlandi tartományfőnök munkaebéden találkoznak, amin a Doskozil környezetéből származó előzetes tájékoztatás szerint

biztosan szóba kerül majd a migráció témája.

Hans Peter  Doskozil környezetéből a lap úgy tudja, hogy a találkozó Orbán Viktor ötlete volt, ami azért is érdekes, mert a magyar kormány honlapja azt állítja: Orbán csütörtökön Prágába utazik, ahol először külön a V4-ek miniszterelnökei egyeztetnek a prágai várban, majd munkaebéd keretében tárgyalnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegro és Szerbia vezetőivel.

A burgenlandi tartományi kormány sajtóosztályán az Azonnalinak azt mondták, ők úgy tudják, hogy péntek reggelre tették át a találkozót.