Orbán Viktor: A Nyugat elvesztette vonzerejét a mi szemünkben

2020. augusztus 20., 12:00

Szerző:

Száz évvel a világháborús vereség és a trianoni diktátum után a túlélés bajnokaiként állunk az európai történelem színpadán, nincs a világon egyetlen nemzet sem, amely kibírt volna ilyen száz évet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Összetartozás emlékhelyének átadásán, csütörtökön Budapesten.

A Kossuth térnél létesített emlékhelynél a kormányfő hangsúlyozta: a trianoni diktátum 100. évfordulóján végzett számvetés arra vezetett, hogy kihirdessük "a trianoni száz év magyar magány" korszakának lezárását.

Csehszlovákia, Jugoszlávia és a Szovjetunió szétesése után a magyar a Kárpát-medence legnépesebb és legnagyobb gazdasággal rendelkező országa, és ebből kötelességek fakadnak, amelyek elől nem bújhatunk el - közölte.

Kiemelte: nem térhetünk ki a száz év tanulságai elől.

A kormányfő kifejtette: augusztus 20-án emlékeztetni kell magunkat, hogy "a saját otthont, földet, hazát nyújtó önálló államiság a népek életének inkább kivételes, mint természetes létállapota".

Egy népnek, amely saját hazára vágyik és saját törvényei, szokásai szerint akarja berendezni életét - és a magyar ilyen nép -, a szuverenitásért, szabadságáért minden percben meg kell küzdenie - vélekedett.

Orbán Viktor a most átadott emlékhelyről elmondta: "nemzeti büszkeségünkre, az Országházra néz, sőt mutat", és méltó módon teszi teljessé a Kossuth tér, a nemzet főterének panorámáját.

Augusztus 20. - Az Összetartozás emlékhelyének átadása Augusztus 20. - Az Összetartozás emlékhelyének átadása
Fotó: Koszticsák Szilárd

Hangsúlyozta: a trianoni diktátum századik évfordulója alkalmából vállalt kötelességeiket teljesítették.

Úgy vélte, a száz év elmúltával azt kell szétkürtölni, hogy "Magyarország nemcsak túlélt, nemcsak megmaradt, de zászlóit ismét magasba emelve, önbecsülését visszanyerve, nagy idők kapujában és győzelemre áll".

Magyarország biztos otthon, amely visszavár mindenkit, aki része akar lenni az országépítésnek.

Száz év után megértettük: a magyarok soha többé nem engedhetik meg maguknak a gyengeség luxusát - fogalmazott Orbán Viktor.

Úgy vélte, miközben a magyarok a nemzeti összetartozásukat ünnepelik, "tágabb hazánk, Európa hajója éppen megfeneklett, az évszázadok során megszerzett világpolitikai és világkereskedelmi pozíciója megbicsaklott".

Véget ért az európai népek, az európai szellem és technológia megkérdőjelezhetetlen fölénye - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint Nyugat-Európa lemondott az évezredes nagyság és sikerek mögötti felhajtóerőkről, az élet spirituális mélységeiről, a házasság és az utódok nyújtotta boldogságról és a nemzeti kultúrák szellemi energiájáról, vagyis lemondott a keresztény Európáról.

 "Helyette istentelen kozmosszal, a családok szivárványosításával, migrációval és nyitott társadalmakkal kísérletezik." Eközben Közép-Európa népei visszahelyezik jogaikba az ősi életösztönöket, a kereszténység felszabadító erejét, a munka becsületét, a nemzeti büszkeséget, a gyerekeik és szüleik iránti kötelességet, ezért "mi megvédjük a határainkat, és migránsok helyett a saját gyermekeinkre hagyjuk a hazánkat" - mondta.

A kormányfő szerint

a Nyugat elvesztette vonzerejét "a mi szemünkben", Közép-Európa pedig nem tűnik kívánatos világnak az ő szemükben.

Kijelentette: Európának úgy kell megtalálnia a jövőjét, hogy egyik fele sem kényszeríti a másikra a saját élet- és világfelfogását, ez ma az európai egység alfája és ómegája.

A most átadott emlékhelyről Orbán Viktor azt mondta: ez felhívás, sőt sürgető kiáltás is azokhoz a közép-európai népekhez, amelyek életüket egy megújított keresztény világban képzelik el, hogy rá kell találniuk az együttműködés útjára, meg kell találniuk azt a formát, amely egyszerre garantálja nemzeti önállóságukat, a közép-európai népek szövetkezését és hozzájárul az európai egységhez is.

Kifejtette: ehhez meg kell érteni, hogy Közép-Európát a közép-európaiaknak kell megszerveznünk.

Augusztus 20. - Díszünnepség és tisztavatás a Kossuth tére Augusztus 20. - Díszünnepség és tisztavatás a Kossuth téren
Fotó: Máthé Zoltán

Ha idegenek szervezik meg Közép-Európa életét, az megosztottsághoz, ellenségeskedéshez és alávetettséghez vezet, és erőforrásaink, értékes munkánk és világszínvonalú szellemi teljesítményünk hasznait mások szedik és saját hatalmukat növelik vele - magyarázta.

A miniszterelnök kiemelte: "évszázadok ködébe vész, mikor kínálkozott legutóbb ilyen remek esély, hogy a közép-európai népek a lengyel vezérhajó körül okosan elrendeződve a Balti-tengertől le, a Balkánig maguk szabják meg saját sorsukat".

A magyarok annyit tehetnek, hogy felkészülnek az együttműködésre és sürgetik barátaikat, emlékeztetve őket, hogy "a csillagok szerencsés együttállása nem tart örökké" - mondta.

A kormányfő szerint az emlékhely jelképe annak, hogy közös örökösei vagyunk a magyarok világraszóló teljesítményének, mindannak, amit őseink a Kárpát-medencében felépítettek, a kultúra, a tudomány, a gazdaság és a sport világában letettek az emberiség asztalára.

Ez az örökség minden magyaré, bárhol is éljen a világban, "legyünk rá büszkék, őrizzük meg, és tegyük hozzá a magunk részét" - fűzte hozzá.

Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! - zárta szavait Orbán Viktor.

 

 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.