Orbán Viktor: A munkások érdeke, hogy többet dolgozhassanak, ha nem tetszik nekik, majd munkát váltanak

A miniszterelnök nem zárta ki, hogy kényszeríthetik a dolgozókat az extra túlórákra. Elképesztő érvelés.

2018. december 11., 12:11

Szerző:

Sikerült szóra bírni az eddig hallgató Orbán Viktort a dolgozók éves túlóra-keretét 400 órára emelő fideszes törvényjavaslat kapcsán, de a miniszterelnök lényegében a központi kommunikációs mantrát mondta fel: a túlórázás önkéntességen alapul.

- Miért nem vonják vissza a rabszolgatörvényt? Hihetetlen nagy a felháborodás miatta, félpályás útlezárások vannak, országos sztrájk készülődik - kérdezte az atv.hu riportere Orbánt a parlamenti folyosón.

- Azért nem vonjuk vissza, mert ez a munkások érdekét szolgáló törvény

- válaszolta a miniszeterelnök. Arra, hogy a szakszervezetek úgy érzik, hogy egyáltalán nem önkéntes a túlóra vállalás, mert évi 300 órán felül már csak írásbeli megállapodás kell, a kormányfő úgy reagált:

- Ez tévedés. De önkéntes. Én figyelek a szakszervezetekre, tisztelem is őket, de szerintem most nincs igazuk ebben az ügyben.

Orbán szerint az előterjesztés kifejezetten védi a munkásokat és lehetővé teszi nekik azt, hogy aki többet akar dolgozni, az többet is dolgozhasson, és többet is kereshessen. - Én megértem, hogy a szakszervezeteknek az nem tetszik, hogy önkéntes, egyéni megállapodással is lehet túlmunkát vállalni, de ez a munkások érdeke. Lehet, hogy a szakszervezeteké nem, de a munkásoké mindenképpen. És a kormány a munkások oldalán áll - mondta a kormányfő.

Orbán szerint tehát a magyar munkavállalók legnagyobb baja Magyarországon nem az alacsony bérekkel van, hanem azzal, hogy túl keveset dolgozhatnak.

Azt a riporteri felvetést, hogy a munkaadók kényszeríthetik-e arra a munkavállalókat, hogy dolgozzanak többet, különben elbocsátják őket, a miniszterelnök egyáltalán nem cáfolta. Orbán inkább azzal érvelt, hogy Magyarországon ma munkaerőhiány van.

- A munkásokat leginkább az a gazdaságpolitika védi, amely keresletet teremt az ő munkaerejük iránt. Ma Magyarországon a munkások most már nemcsak egy, hanem több lehetőség közül is választhatnak. Azért dolgozok, hogy minél több lehetőség közül választhassanak, mert minél több a lehetőségük, annál jobban ki tudnak állni az érdekükért - tette hozzá Orbán.

Tehát a kormányfő megoldása szerint ha a munkaadó kirúgással fenyegetve akarja kényszeríteni a munkavállalót arra, hogy akarata ellenére vállalja a túlmunkát, akkor egyszerűen fel kell mondani, munkahelyet kell váltani.

Azt az állítást, hogy a nagy német multicégeknek, például a Debrecenbe költöző BMW-nek a feltétele volt ez a törvénymódosítás,, a miniszterelnök cáfolta. Szerinte a módosítás leginkább a kis-és közepes vállalatoknál dolgozó embereket segíti, hiszen ők azok, akik többet akarnak dolgozni, "de buta, bürokratikus kormányok miatt" nem tehetik meg.

- Ma bizonyos szabályok lehetetlenné teszik, hogy akik dolgozni akarnak, többet dolgozhassanak. Ezeket a bürokratikus szabályokat kell elmozdítani, és arra kérem a szakszervezeteket, hogy értsék ezt meg - zárta a beszélgetést Orbán.