Orbán Viktor: A horvát futball a mi kutyánk kölyke

2018. július 12. 10:34 - szerző: Ágoston Zoltán – Halmos Domokos

Bár a brüsszeli NATO-csúcs miatt a szerda esti Horvátország – Anglia elődöntőt ki kellett hagynia, – a kedd estit, Franciaország egygólos győzelmét élőben nézte Emmanuel Macronnal a szentpétervári stadion díszpáholyából – az M1-nek adott interjújában elárulta, hogy a horvátoknak szurkol az oroszországi futball-világbajnokság vasárnapi döntőjében. Az erről szóló kérdésre a miniszterelnök azt fejtegette, hogy Magyarország mindig is „a Duna-menti futballkultúra része volt, és bár 

a horvátok sikere persze a horvátoké, egy kicsit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen ez a régió dicsősége is, még hogy ha most a horvát zászlót is kell most a magasba emelni.

– Én most teljes szívvel szurkolok, nem csak azért, mert a horvátok a barátaink és a szomszédaink, hanem mert , hanem mert azt a futballkultúrát képviselik, amelyhez mi is tartozunk, még ha ma nem is érjük el, sőt, meg sem közelítjük azt a szintet, amire a horvátok képesek. De azért ez mégiscsak a mi kutyánk kölyke – fűzte hozzá. (A videóban 8:35-nél kezdődik a válasza.)

Fotó: MTI/Beliczay László

A miniszterelnök korábban, az egyik hagyományos pénteki rádióinterjújában már beszélt arról, hogy a világbajnokságon eleinte Perunak szurkolt, de miután ők már két forduló után biztos búcsúzói voltak, új kedvencet kellet találnia magának. Ezután esett a választása a horvát válogatottra, akiket a végső győzelemre is esélyesnek tart. Azt nem tudni, hogy esetleg valamilyen személyes érintettség közrejátszik-e a csapatok kiválasztásában, vagy csak szimpátia alapján döntött, de azért Horvátország logikusabb választásnak tűnik Perunál már csak azért is, mert kedvenc klubcsapatának a Puskás Akadémiának jelenleg is van három horvát labdarúgója.

A döntőt a miniszterelnök egyébként szeretné élőben a helyszínen, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban megnézni.