Orbán Viktor: A Fideszt egy ember rúghatná ki az Európai Néppártból, de ő már nem él

Nem hajlandó a kompromisszumokra az Európai Néppárttal, a Sargentini-jelentés vitájában tett felszólalására érkező reakciók alapján pedig szerdán meglesz a többség a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás elindításához.

2018. szeptember 11., 18:11

Szerző:

A Sargentini-jelentésről szóló keddi strasbourgi EP-vita után a miniszterelnök kiállt egy sajtótájékoztatóra is, amelyen a Politico megkérdezte tőle, mi a helyzet a Fidesz és az európai pártcsaládja, az Európai Néppárt viszonyával. Rebesgetik, hogy az EPP szívesen megválna a Fidesztől – több társpárt is hangot adott az ingerültségének az Orbán-kormány allűrjei miatt –, a miniszterelnök azonban így felelt:

– A Fideszt Helmut Kohl hívta az Európai Néppártba. Bennünket egy ember rúghatna ki, de ő már nem él: Helmut Kohl. Senkinek a felszólítására nem távozunk. Az Európai Néppártot meg kell reformálni. Mi az Európai Néppárt része akarunk maradni

– mondta. Szerinte az EPP mélyen megosztott a bevándorlás kérdése osztja meg, és nem is a demokrácia a lényeg, miközben a 2019. május 26-29-i EP-választások fő kérdése a bevándorlás lesz. Megismételte, amit a Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel tartott tárgyalása után mondott, vagyis hogy a bevándorláspárti erők vezetője, Emmanuel Macron francia elnök fel akarja robbantani az Európai Néppártot.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor kapott egy kérdést arról is, hogy hajlandó-e kompromisszumokra, amelyeket az Európai Néppárt vár tőle, de szerinte nincs miről kompromisszumot kötnie, ezekben a kérdésekben a magyar emberek döntöttek, ő nem fog változtatni rajtuk.

– Nekem nincs miről kompromisszumot kötnöm, hiszen a kérdéseket a magyar választók eldöntötték. Nekem az ő döntésüket kellene feladnom. És ezt nem fogom. Önök szerint a magyar Országgyűlésen átmennének ezek?

– tette fel a végletesen cinikus kérdést a Fidesz országgyűlési kétharmadának a tudatában. – A kioktatás, fenyegetőzés egy kommunista tempó, hiába nem a Szovjetunióban, hanem az Európai Parlamentben vagyunk – fűzte hozzá. 

A kérdésre, hogy a Fideszt Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint is száműzni kell az Európai Néppártból – amit korábban a holland és a finn EPP-tagpárt is megpendített –, Orbán Viktor azzal rázta le, hogy sógorok között bonyolult a viszony. 

– Tudok én harcolni remény nélkül is

– idézte Deák Ferencet, amikor a néppárti hangulatról kérdezték.

Egy kérdésre beszélt arról is, hogy Nigel Farage volt UKIP-vezér a Fideszt meghívta a saját szélsőjobboldali EP-frakciójába. A politikust az EP legjobb szónokának nevezte, de az ajánlatra elutasítóan reagált.

Orbán Viktor korábban hét percen át beszélhetett az EP-nek a Sargentini-jelentésről szóló plenáris vitájában, a reakciók tanúsága szerint pedig az EPP többségét is sikerült maga ellen fordítania. Manfred Weber néppárti frakcióvezető bírálta a miniszterelnököt a CEU elleni fellépés és az MTA függetlenségét korlátozó intézkedések miatt. A miniszterelnök régi belső kritikusa, Frank Engel néppárti EP-képviselő ezután nemcsak arról világosította fel a magyar kormányfőt, hogy nem Brüsszelben, hanem Strasbourgban van, hanem arról is, hogy borzasztóan unja, hogy Orbán Viktornak a haveri köre gazdagodik a magyar állampolgároknak juttatott EU-s támogatásokból, és ebből a pénzből teheti azt, amit csak akar

Sajtótájékoztatója után a miniszterelnök az Európai Néppárt frakcióülésére ment, amelyen az EP legnagyobb frakciója kialakítja azt álláspontját, hogyan döntsenek a képviselői a Sargentini-jelentésről szóló holnapi szavazáson. Ha az EP-nek sikerül kétharmados többséggel elfogadnia a dokumentumot, akkor Magyarország ellen elindulhat a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinte eljárás. Ez Magyarország szavazati jogának a felfüggesztésével járhat az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.