Orbán szeptemberben elutazik Putyinhoz

2018. július 9. 21:29 - szerző: Ágoston Zoltán

Szeptemberben Moszkvába utazik Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Vlagyimir Putyinnal tartandó hivatalos kétoldalú látogatás kedvéért – írja külföldi és magyar külföldi diplomáciai forrásaira hivatkozva az Index.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az EU-tagországok politikai vezetői közül egyértelműen Orbán ápolja a legszívélyesebb viszonyt Putyinnal. Bár a két politikus tavaly augusztusban találkozott egymással – Putyin akkor a budapesti cselgáncs-világbajnokság megnyitójára nézett be –, hagyományosan februárban ülnek le hivatalos kétoldalú tárgyalásokra, a tavaszra tervezett alkalom azonban elmaradt, az április 8-i országgyűlési választások miatt nem kerítettek rá sort.

Orbán szeptemberi látogatásának konkrét időpontja nincs még. Várhatóan a hónap közepén tartják meg. Beszélgetniük valószínűleg lesz miről, éppen a ma megjelent cikkünkben feszegettük, hogy mi a helyzet a paksi bővítéssel, amelyhez Magyarország 2018-ban még egy árva kopejkát sem hívott le az orosz hitelből, a tavalyi fogadkozások ellenére ebben az évben nem kezdődött meg az építkezés. 

Paks 2.-ről, a paksi atomerőmű bővítéséről, két új atomerőművi blokk megépítéséről Putyin és Orbán Viktor 2014 januárjában írta alá a megállapodást a magyar kormányfő oroszországi látogatásán. Ennek értelmében a két új blokkot a Roszatom építheti fel. Az építkezés eleve rengeteg kockázatot rejt, a földrengésveszély mellett például félő, hogy a korrupció martaléka lesz, nem beszélve arról, hogy évtizedekre Oroszország adósává teszi Magyarországot. A projekt 12 milliárd euróba kerül, Oroszország 10 milliárd eurós, 4-5 százalékos kamatú devizahitelt ad hozzá, a fennmaradó kétmilliárdot Magyarországnak kell előteremtenie, hogy aztán 2023-tól 30 éven át a magyar adófizetők pénzéből törlesszen az oroszoknak. Bár a megújuló energia 2020-ra már olcsóbb lesz a nukleárisnál, a bővítést kísérő vitákban az Orbán-kormány képviselői rutinszerűen figyelmen kívül hagynak minden aggályt. Magyarország utólag fizet az elvégzett munkáért.