Orbán sikeresen megvédte Magyarország határvédelemhez fűződő jogát, amit senki nem akart elvenni

2018. október 18., 18:35

Szerző:

Az európai csúcson „sikeresen megvédtük" Magyarország határvédelemhez fűződő jogát, ugyanakkor a vita megmaradt, továbbra is vannak országok, amelyek szerint a bevándorlás jó dolog – mondta Facebook-oldalára feltöltött videóban Orbán Viktor csütörtökön az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

De nagyon szerény volt, mert nem egyedül aratta a hatalmas győzelmet, „néhány másik országgal karöltve sikerült visszavernünk a brüsszeli bürokraták bevándorlást támogató javaslatait". A világraszóló siker értét némileg csökkenti, hogy senki nem akarta elvenni senkitől a határőrizetet.

De nehogy most bárki is nyugodtan hátradőljön, az örökös harc folytatódik, mert vannak, akik erőltetik a bevándorlást, „szerintünk" viszont veszélyes – figyelmeztetett az egymillió forintos öltönyében.

A csúcstalálkozón bennfentes források szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy fogalmazott: az Európai Uniónak a „kötelező szolidaritás" koncepcióját kellene alkalmaznia, mindegyik tagállamnak hozzá kellene járulnia a migrációs helyzet kezeléséhez, de nem feltétlenül menekültek befogadásával, erről ugyanis nincs konszenzus.

A Politico arról írt egy névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva, hogy Kurz elképzelése szerint a menekültügyi kvóták helyett más formáit is választhatnák a tagországok a szolidaritásnak, például anyagilag hozzájárulhatnának a külső határok védelméhez. 

A brüsszeli hírportál szerint ugyan Orbán Viktor miniszterelnök „szokatlanul csendes volt az ülésen", ezen a ponton közbeszólt, és támogatásáról biztosította, „a legjobb javaslatnak" nevezte a Kurz által elmondottakat.

Angela Merkel német kancellár azonban arról beszélt, hogy nem kíván elmozdulni „a kötelező felelősségvállalástól a kötelező szolidaritás felé", és több más uniós vezető is hasonló véleményének adott hangot –- közölte az illetékes.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.