Jakab Péter bőrdzsekiben, Révész Máriusz védőmaszkban ment a parlamentbe, Orbán Viktor szerint pedig abba kéne hagyni a szamárságokat

2020. március 16., 15:35

Szerző:

Orbán Viktor napirend előtti beszéde után a pártok képviselői is reagáltak. A pártok többsége egyaránt szorgalmazta, hogy anyagi támogatást kapjanak azok, akik kénytelenek otthon maradni - vagy a karantén miatt, vagy azért, mert iskolás gyermekek szülei, vagy mert fizetés nélküli szabadságra küldené őket a munkaadójuk -, felmerült a hiteltörlesztések felfüggesztése is, a pártok egyhangúlag kifogásolták a nemzetközi kommunikációért felelős Kovács Zoltán vasárnapi arrogáns megnyilatkozását, de 

egyaránt több szűrést sürgetnek, mint amennyit most végeznek a koronavírusra.

Mindezekre aztán Orbán Viktor is reagált.

Szabó Tímea a Párbeszédtől például arról beszélt, hogy 3-ról 9 hónapra kell növelni az álláskeresési járadékot, emelni a közmunkabért, a családi pótlékot és szerinte jobb lenne, ha az országgyűlés átköltözne a felsőházi terembe, ahol 400 szék van, távolabb ülhetnének egymástól a képviselők.

Az Országgyűlés plenáris ülése Tóth Bertalan MSZP-elnök felszólalása
Fotó: Bruzák Noémi

Az MSZP-elnök Tóth Bertalan azt mondta, az Orbán által kért együttműködéshez szükséges az is, hogy a kormány szakítson a „feketeöves arroganciával”, a nyílt veszély mellett ne az ellenségkeresés legyen az elsődleges, utalt Kovács Zoltánra és kifogásolta, hogy a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalását a kormány politikai támadásnak minősítette. Szorgalmazta, hogy több tesztet hajtsanak végre és növeljék a védőfelszerelések számát az egészségügyi dolgozók számára.

„Egy ország immunrendszere vizsgázik és nem állunk jól” 

– ezt már a jobbikos Jakab Péter jegyezte meg, aki ezúttal is bőrdzsekiben jelent meg. A kormány propagandával foglalkozott és most beköszöntött a kőkemény valóság, mondta. Jakab aggasztónak tartja, hogy a kormány milliárdokat költene az opera felújítására, súlyos összegű hitelkeretet biztosít Moldáviának,

miközben az egészségügyre 8 milliárd jut.

Az Országgyűlés plenáris ülése Jakab Péter Jobbik-elnök, újra bőrdzsekiben
Fotó: Bruzák Noémi

A DK-s Arató Gergely szerint Dél-Korea példája is mutatja, mi a helyes fellépés. „Szűrjék ki azokat, akik vírushordozók lehetnek. Különösen fontos az egészségügyben dolgozók védelme. Sokan védőfelszerelés nélkül kezelnek olyanokat is, akiknél felmerült a gyanú a fertőzésre, és ez felesleges kockázatot jelent."

„Állítsák le az ostoba, politikai alapú propagandát. Olyanokat, mint Kovács Zoltán ne engedjenek oda, hanem csak olyanokat, akik tisztességgel, becsülettel meg tudják válaszolni a kérdéseket, ez a nulladik lépés.” – jegyezte meg már az LMP-s Keresztes László Lóránt, hozzátéve, nincs olyan szigorú intézkedés, amit ne lehetne meghozni” és szerinte

igenis van a költségvetésben 600 milliárd forint, amit a vírus ellen, és például az egészségügyben dolgozók 30 százalékos béremelésére lehetne fordítani.

Beszélt aztán még a KDNP-s Harrach Péter – aki szerint azért támogatták az iskolák bezárását, mert a gyermek elsőszámú nevelőjeként a szülő ad megbízatást az iskolának, és ha kéri, hogy ne történjen meg ez a megbízatás, akkor távoktatás kell –, és a Fidesz részéről Kocsis Máté, aki megköszönte az ellenzéki pártoknak a konstruktív hozzáállást, kivéve Jakab Péterét, mert szerinte a Jobbik elnöke sunyi kritikát fogalmaznak,

aminek éppúgy nincs helye, mint a kormányzati arroganciának.

Az Országgyűlés plenáris ülése Révész Máriusz fideszes képviselő, kormánybiztos védőmaszkban és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
Fotó: Bruzák Noémi

 

Orbán: Ezeket a szamárságokat hagyjuk abba!

Orbán a válaszában megköszönt minden pozitív észrevételt, de hozzátette, csalódás neki, hogy vannak olyanok, akik nem értik a helyzet súlyosságát, és nem tudnak a pártpolitikai csatározások fölé emelkedni. 

„Szamárság, hogy Magyarországon a kormány felelős lenne azért, hogy betört a vírus az országba,

így nem lehet együtt dolgozni, ezeket a szamárságokat hagyjuk abba!” – mondta. Elmondása szerint az egészségügyi védekezéseket érintő kiadások terén félreértés van, mert „fölülről nyitott, korlátlan forrás” áll rendelkezésre, „nem kel tételenként megnevezni, mikor, mennyi kell a védekezésre”.

Orbán szerint

fel kell készülni, hogy az egészségügyi dolgozók nagy százaléka is megbetegszik,

ezért prioritás az ő védelmük. Az egészségügyi felsőoktatásban tanulókat egészségügyi dolgozóknak minősítették, az ilyen felsőoktatásban tanulók behívhatók. A rendőröknél a tisztjelöltek is szolgálatba léptek.

Minél hamarabb egyezzenek meg a munkaadók a munkavállalókkal, tegyen mindenki személyes erőfeszítéseket, hogy meg tudja őrizni a munkahelyét, állapodjanak meg, mondta Orbán. Olyan intézkedések kellenek, amik segítik a munkaadót a dolgozók megtartásában. Nem cél a kiesett jövedelmet pótolni, hanem a dolgozót benntartani. Szerinte nem lesz rendkívüli, vagy ismeretlen a helyzet, amikor majd megnő a munkanélküliség, de többször elmondta, nem megszorításokban gondolkodik a kormány. 

„Ne a kárpótláson gondolkodjunk, hanem első helyen azon gondolkodjunk, hogy senki ne essen ki a munkából, mindenkinek legyen munkája” – jelentette ki Orbán.

Orbán szerint a centralizáció az oktatásban, egészségügyben ilyen esetekben kifejezetten segít, és a kritikákra, miszerint a kormány szétverte volna az egészségügyet úgy reagált, „furcsa formája az egészségügy szétverésének, amikor minden évben 770 milliárddal többet költünk egészségügyre, mint bármikor bármilyen korábbi kormányzat”. Az pedig, hogy Kásler Miklós egy volt kórházi igazgató, szintén jól jön most.

Azokra a kritikákra, hogy miért nem tesztelnek többet koronavírusra, Orbán úgy reagált:

a vírus természete olyan, hogy nem lehetséges kiszűrni.

Egyetlen esetben van biztos tudás róla, ha az antitest megjelenik a szervezetben. Sokszor előfordulhat, hogy több teszt is negatív, pedig már meg van fertőzve az illető. Illúzió, hogy több teszteléssel ki lehet szűrni a betegeket, mondta Orbán.

„Nehéz idők jönnek, nincs sok tudásunk, de ami van, az riasztó. A terjedés sebessége gyorsuló ütemben fog történni, most jön az igazi terhelés, az igazán nehéz idők”

– mondta Orbán, aki szerint ilyenkor érthető, ha az emberek idegesek, zavarodottak, de mindenképpen bizonytalanok. Az ország vezetőinek higgadtságra, nyugalomra, határozottságra van szükség.

(Az Index nyomán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.