Orbán osztrák belügynek tartja Strache lemondását, üzleti ügyeket pedig nem kommentál

2019. május 18., 16:18

Szerző:

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem"

 – tudatta az Indexszel Havasi Bertalan helyettes államtitkár, Orbán Viktor sajtófőnöke.

A lap azért fordult a miniszterelnökhöz, mert a ibizai videóbotrány miatt lemondását benyújtó osztrák alkancellár  Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár az egyik szövetségesének számít, nemrég járt is Budapesten, tartottak közös sajtótájékoztatót is, ahol nem győzték egymást dicsérni.

Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache budapesti sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A videó tanúsága szerint Strache 2017 nyarán Ibizán osztrák állami megbízásokat ígért egy nőnek, akit egy milliárdos rokonának hitt. Előkerült Népszabadság bezárásért közvetlenül felelős osztrák üzletember, Heinrich Pecina neve is, aki 2016. október 8-án szüntette meg a nagy múltú napilapot, hogy a kiadóját, a Mediaworksot végül eladja  Mészáros Lőrincnek. (Erről szól a Havasi-féle közleményben a megjegyzés, hogy a magyar kormány üzleti ügyekkel nem foglalkozik.) Strache azt mondta, hogy Pecina, a „nagy játékos, aki 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát", segíthet az oroszoknak abban, hogy zsíros állami megbízásokért cserébe megszerezzék, majd Strache és pártja kezébe adják az osztrák bulvárlapot, a Kronen Zeitungot.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.