Orbán most a német olvasókkal osztotta meg bölcsességeit

2018. január 14. 11:32

Az EU-nak segítenie kell a menekülteken, de „nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket" – jelentette ki Orbán Viktor a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjúban az MTI lapszemléje alapján.

Elismeri, hogy a szíreknek joguk van az életüket mentve beutazni az első biztonságos államba, de „hagytuk őket bevonulni Európába, és ehhez minden törvényt hatályon kívül helyeztünk". Ekkor biztos eszébe jutott 2015 szeptembere, amikor a magyar kormány szállította keresztül az országon Ausztriába mindenféle ellenőrzés és regisztráció nélkül a menekülteket.

Készül az interjú
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Alig hogy elismerte a szírek jogát a biztonsághoz, már közölte is, hogy a menekültek nem is menekültek, „csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában".

Innen aztán különösen érdekes gondolatok jönnek. Például hogy Magyarországnak „finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak", mert egy „veszélyzónában" fekszik, így „ha embertömegek áramlanak be, nálunk megszólalnak a vészcsengők". Meg hogy szolidárisak vagyunk és ezért kritizálnak bennünket.

Kifejtette gondolatait a liberális demokráciáról és a jogállamiságról is. Szerinte ebben a témában Kelet és Nyugat között „kölcsönös az értetlenség", a magyarok „hagyományos és közvetlen nyelvet" beszélnek, míg „Nyugaton posztnemzetiként, posztkeresztényként értelmezik magukat, és ezt liberálisnak és jogállaminak nevezik". Mintha mindennek bármi köze lenne demokráciához és jogállamhoz. 

Aztán persze jön az összes sablon a nem hagyjuk, hogy Brüsszel diktáljontól a keresztény Magyarország megvédésétől a Putyinhoz fűződő viszonyáig. Szerinte az orosz elnököt ostobaság démonizálni és az EU nem érti meg, hogy Oroszországgal szemben „egyszerre kell erőt és együttműködési készséget mutatni". Azt már nem teszi hozzá, hogy mint Magyarország, mert az tényleg közröhej tárgya lenne.