Orbán magához rendelte Káslert a szívsebész elbocsátása körüli botrány miatt

2018. október 5., 09:34

Szerző:

Úgy tűnik, az Országos Kardiológiai intézetből elbocsátott Székely László szívsebész ügye politikai botránnyá kezd dagadni, pláne miután kiderült, hogy az orvos egyik betege elhunyt. A kormányfő péntek délelőttre berendelte magához Kásler Miklóst emberi erőforrás minisztert – írja a Népszava.

Az 55 éves betegnek egyszerűen átszakadt a főverőere, pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézetben. Kiderült, hogy a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg.

Minden bizonnyal épp ez vált az egyik közvetlen szakítási okká az időközben lemondott egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó és a miniszter között, mivel Kásler nem engedte, hogy az orvos felmondási ideje alatt elvégezze a betervezett minimálinvazív műtéteit.

A 168 Óra úgy értesült, hogy az 55 éves férfi halála miatt az MSZP feljelentésre készül a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A Párbeszéd vizsgálatot követel az ügyben, elsőként pedig a Momentum jelezte, hogy a halálesetért Kásler Miklóst tartja felelősnek, akinek az párt az azonnali felmentését követeli, és az ügyészséghez fordult, hogy indítson büntetőeljárást a miniszter ellen. Megszólalt a DK is, amely szintén büntetőfeljelentést tesz, és egészségügyi válsághelyzet kihirdetésére szólított fel.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.