Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Az Orbán-kormány létrehozza a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot

2019. július 10. 08:45 - szerző: MTI

Az európai parlamenti és tanácsi irányelvnek megfelelően az Orbán-kormány létrehozza a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem koordinálása jegyében. Az erről szóló kormányhatározat szerint a tanács javaslattevő, véleményező vagy tanácsadói tevékenységet végző testületként működik majd. 

A határozatban a kormány felhívja az érintetteket, hogy 2019. augusztus 31-éig gondoskodjanak a tanács tagjainak, illetve állandó meghívottjainak kijelöléséről. A tanács elnöke a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter államtitkára lesz.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A tanács szükség szerint, de évente legalább három alkalommal tart ülést, amelyet az elnöke hív össze és vezeti, rendkívüli ülést bármely tag kezdeményezhet az elnöknél az indok egyértelmű megjelölésével. Működése részletes szabályait ügyrendben állapítja meg a tagok véleményének kikérését követően.

A tanács működési feltételeiről a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter gondoskodik, az operatív feladatokat a szakmai titkársága látja el.