Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Táborokban formálná a fiatalok nemzettudatát az Orbán-kormány

2020. február 13. 10:04 - szerző: 168 Óra

A kormány a Magyarságkutató Intézetre (MKI) bízná a fiatalok megszólítását egy tervezet szerint. Ez alapján az MKI 16-18 évesek számára ingyenes táborokat szervezne, ahol a fiatalok magukévá tehetik a keresztény nemzeti értékrendet, illetve elmélyíthetik identitásukat, kulturális elkötelezettségüket – írja a Magyar Hang a birtokába került dokumentum alapján.

A programot Vándordiák 10 000-re keresztelték, idén indulna, 2022-ig tartana és évente másfél milliárd, vagyis összesen 4,5 milliárd forint közpénzt áldoznának rá.

A lap úgy tudja, a program lebonyolításában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója is részt vesz.

A Magyar Hang forrásai szerint a program elnevezésében szereplő szám a bevonni kívánt diákok számát jelöli, azaz fejenként 450 ezer forintot áldozhat az állam a fiatalok szemléletének formálására.

A program fő, szó szerint idézett céljai a tervezet szerint az alábbiak:

  • Megerősíteni az anyanyelvű kultúrában élő fiatalok nemzeti identitását, kulturális elköteleződését, egészséges nemzeti jövőképét.
  • Nemzeti identitás megerősítése: magyar hazaszeret, patriotizmus erősítése nemzeti tartalmú programokon keresztül (magyar teljesítmény, történelem, hagyományőrzés, kultúra, identitás bemutatása). Keresztény, nemzeti értékek elmélyítése, tudatformálás.
  • Fiatalok lelkének megszólítása. A táborban megkapott identitás/érdeklődés fenntartásának kidolgozása/biztosítása.

A lap értesülései szerint a programot kedden tárgyalta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szakmai vezetői értekezlete (SZVÉ), amelyen rendszerint részt vesz Rogán Antal propagandaminiszter embere is. Valószínűleg szerdán került a kormányülés elé. Ha rábólintanak a programra, akkor rövidesen kormányhatározat formájában is kihirdetik a Magyar Közlönyben.

A Magyar Hang úgy tudja, hogy a programot – eredeti nevén Bumeráng 10 000 – már egyszer megfuttatta az Emmi, ám első nekifutásra annyira kínosnak érezték házon belül is, hogy Rogán Antal inkább lesöpörte azt.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterje
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Emmi nem válaszolt a lap kérdéseire, az MKI nem nem akart nyilatkozni az ügyben. Demeter Szilárd viszont nem cáfolta, hogy a program napirenden van. Annyit elárult, hogy az jelenleg döntéselőkészítési fázisban van, őt pedig köti titoktartási kötelezettsége, ezért nem közölhet semmilyen részletet.

A lap kormányközeli forrása azt mondta, hogy a kormánypárt vezetésében komoly fejtörést okoz, miként lehetne megszólítani és „Fidesz-szavazóvá tenni” azt a körülbelül félmillió fiatalt, akik a jelenlegi kormányzati ciklusban, tehát a 2022-es választásokig érnek szavazókorúvá. Méréseik szerint ugyanis ők nem fogékonyak a politika, illetve a kormánypárti üzenetek iránt.