„Egy ilyen törvénytervezet elleni tiltakozni szakmai és lelkiismereti kérdés” – videóban üzent a színházi világ az Orbán-kormánynak

2019. december 8., 13:59

Szerző:

Két napja derült ki, hogy az Orbán-kormány radikálisan át akarja alakítani a kultúra finanszírozási rendszerét. A Kásler Miklós humánerőforrás- és Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott törvénytervezet egyik messzire visszhangzó pontja megfosztaná az önkormányzatokat attól, hogy szabadon döntsenek a színházi vezetők kinevezéséről, ha a színház állami támogatást is igénybe vesz. Az úgynevezett vegyes finanszírozású színházaknak az esetében a humánerőforrás-miniszter előzetes egyetértési jogot gyakorolna az új vezetők kinevezésekor, amivel az Orbán-kormány nyilvánvalóan hatalmas befolyást szeretne  színházi élet felett. Ezt a kormányzati előterjesztés hivatalosan azzal indokolja – írta a 444 –, hogy az önkormányzatok által fenntartott színházakat az állam is finanszírozza, ezért az Orbán-kormánynak felelősséget kell vállalnia a vezetők kinevezéséért.

A színházi világban ki is tört a felháborodás, vasárnap a Katona József színház Facebook-oldalán jelent meg egy videó, amelyben sok ismert színművész áll ki az előterjesztés ellen, üzent

Kováts Adél, Pintér Béla, Gálffi László, Mácsai Pál, Péterfy Bori, Bálint András, Ónodi Eszter, Pogány Judit Nagy Ervin, Borbély Alexandra és Nagy Zsolt is.

Kováts Adél A kultúra nemzeti alap címet viselő kisfilmben arról beszél, hogy demokráciában széles körű egyeztetés nélkül a parlament neme végezhet radikális átalakítást sem a kultúrában, sem más területen, Mácsai Pál pedig azt mondta, egy ilyen egyeztetés nélkül, titokban készített törvénytervezet ellen tiltakozni szakmai és lelkiismeretei kérdés, és ez a kettő nincsen külön. Pogány Judit emlékeztetett, hogy ő játszott már a 60-as, a 70-es és a 80-as években is, nem gondolva, hogy 30 év demokrácia után úgy fogja érezni magát, mint akkor.

A törvénytervezet meglehetősen cinikus érve szerint a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele, így nemhogy csökkenne az önkormányzatok önállósága ezen a téren, hanem nő, csakhogy az Orbán-kormány is nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy állami támogatás nélkül önkormányzat nem vagy csak részben tudna fenntartani színházakat. Jellemző, hogy a 22019-es költségvetés 13 milliárd forintot szán önkormányzati fenntartásban lévő színházak támogatására, és ami Budapestet illeti, a Vígszínház 556,4 millió, a Katona József Színház 383,8 millió, az Új Színház 250,6 millió, a Radnóti Miklós Színház 234,9 millió támogatást kap. 

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az ügyben levelet küldött a Miniszterelnökségnek, jelezve, a kormányzati előterjesztés egyszerre sérti a művészi és az önkormányzati autonómiát is, a törvénytervezet javaslatai pedig egyszerűen kárt okoznak. 

A főpolgármester korábban arról írt, hogy az Orbán-kormány elvitte az iskolákat, elvitte a kórházakat, most a színházakon van a sor. 

A törvénytervezet ezen túl megszünteti a független színházak állami támogatását, és a kulturális szféra finanszírozásának teljes átalakításáról is szól, vagyis hogy „a kormányzat nemzetstratégiai dimenzióba emelte a kultúrpolitikai célokat” és az „ágazat egységes kormányzati irányítása” érdekében létrehoz egy Nemzeti Kulturális Tanács nevű testületet, amely felelős a kulturális ágazat sokszínű és minőségalapú állami támogatásáért. Az egész nagy nyertese a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum lehet, a 24.hu úgy tudja, hogy a törvénytervezetnek ő az értelmi szerzője.

Bár a kormányzati előterjesztésben nem szerepel, Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának a vezetője nyíltan a Katona József Színház és a kirúgott rendező, Gothár Péter körül kitört szexuális zaklatási botrányra hivatkozva érvelt a törvénytervezet mellett. Hétfőn este hattól Budapesten tüntetni fognak / az Orbán-kormány politikusainak a színházi világot érő támadásai ellen, a várhatóan nagy létszám miatt új helyszínen, a budapesti Madách téren.