Nem dönthetnek többé az önkormányzatok arról, hogy mi épülhet a területükön, ha elfogadják Gulyás Gergely javaslatát

2019. november 14. 08:18

Az Orbán-kormány az önkormányzati választások után fajsúlyos törvénymódosítási dömpingbe kezdett, ami alapjaiban változtatja meg az országgyűlési képviselők jogköreit, a tömegközlekedés finanszírozását és semmibe veszi a szülők és a gyerekek jogait.

Most az egyik Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által kedd délután benyújtott javaslatot szúrta ki a 24.hu, ami tovább szűkítené az önkormányzatok jogköreit:

  • elvennék az építési engedélyek kiadásának lehetőségét és átadnák a kormányhivataloknak;
  • elvonnák a szabálysértési ügyeket a járási és kerületi kormányhivataloktól, azokat a területileg illetékes rendőrségekhez utalnák át.

Ha az építési engedélyeket a kormányhivatal adhatja ki,

akkor a települések nem dönthetnének arról, mi épülhet a területükön.

A települések továbbra is meghatározhatnák, hogy milyen alapkritériumoknak kell megfeleljen egy új épület. Fontos szempont, hogy minden ingó és ingatlan vagyon, ami az önkormányzati építési hatóság munkáját szolgálta, ingyen és bérmentve kell átadja azt az állam számára.

Fotó: Panoramio

Amennyiben a szabálysértési ügyek a rendőrséghez kerülnek a hivataloktól, egyik leterhelt hatóságtól a másik leterhelt hatósághoz kerülnek ezek az ügyek. Érdekes kérdés, hogy az így is elképesztő számú túlórákkal, létszámhiánnyal küzdő rendőrségek hogyan tudják majd ellátni ezeket az extra feladatokat.