Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Orbán készül valamire Horvátországban: a kormány mégis támogatja a szomszédok OECD-felvételét

2018. november 17. 15:26 - szerző: 168 Óra/MTI

Magyarország támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez, az OECD-hez - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában szombaton.

„Magyarország szomszédos és baráti ország, amellyel számos történelmi, kulturális és más jellegű kapcsolatok kötnek össze minket, de leginkább az emberi kapcsolatok szorosak és közeliek” – hangsúlyozta a tárcavezető, majd hozzátette:

Magyarország támogatja Horvátország OECD-csatlakozását.

A miniszter az interjúban arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy Budapest gátolja-e Horvátország OECD-csatlakozását, továbbá, hogy milyen jelenleg Zágráb viszonya Magyarországgal. A tárcavezető nem utalt részletekre arra vonatkozóan, hogy Magyarország mikor döntött Zágráb OECD-csatlakozásának támogatásáról.

A Vecernji List ugyanakkor emlékeztetett: a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tavaly szeptemberben még azt közölte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozási kérelmét a Mol magyar olajipari vállalat horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a Mol vezetőjével, Hernádi Zsolttal szembeni horvát magatartás miatt.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A lap címoldalán külön cikkben foglalkozott azzal is, hogy Orbán Viktor december elsején és másodikán részt vesz Zágrábban a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) elnevezésű regionális együttműködési tömörülés tagállamainak kormányfői találkozóján. A cikk utalt arra, hogy

a magyar miniszterelnök hivatalosan 2011-óta nem járt Horvátországban.

Az újság a tervezett látogatás bejelentéséből arra következtetett, hogy normalizálódik a két ország viszonya, amely először a Mol, majd később a menekültválság miatt jelentősen megromlott Zoran Milanovic szocialista miniszterelnök kormányzása alatt.

A magyar miniszterelnök zágrábi útjáról az MTI-re hivatkozva szombaton a HINA horvát hírügynökség is beszámolt. A hírügynökség kiemelte azt is, hogy Magyarország már nem ellenzi Magyarország csatlakozását az OECD-hez.

Orbán Viktor maga egyébként a Mol-ügyről és horvátországi látogatásáról is beszélt a Máért minapi zárt ülésén.