Orbán-idézettel vágott vissza Sára Botondnak az Auróra, a józsefvárosi Fidesz fél, hogy bukni fogja a pert

2018. szeptember 21., 19:53

Szerző:

Az Auróra Facebook-oldalán péntek este jelent meg egy poszt, amelynek a tanúsága szerint a Sára Botond vezette józsefvárosi fideszes önkormányzat kész megvenni a közösségi háznak otthont adó ingatlant. Ezt egyrészt azt sugallja, hogy a józsefvárosi Fidesznek annyira szúrja a szemét az ellenzéki fészeknek tartott  mindenre kész, hogy megszűnjön a hely, másrészt tart attól a pertől, amelyet az Auróra indított az önkormányzattal szemben, és amelyben a bíróság valószínűleg ki fogja mondani, hogy a kerületi jegyző jogsértően járt el, amikor tavaly bezáratta a közösségi házat.

 

Az Auróra Kioszk és Auróra Kert bezárásáról eredetileg még 2017. június 28-án  tett bejelentést a józsefvárosi önkormányzat  A Kioszk esetében a nyomozó hatóság kezdeményezésére kábítószer-terjesztés miatt közbiztonsági érdekből, a Kert esetében pedig kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására vonatkozó engedély hiányában. A közleményben a józsefvárosi önkormányzat azt állította, hogy az üzemeltető, a Marom Klub Kft. fellebbezett ugyan a döntés ellen, ezt viszont a bíróság és a kormányhivatal a cég „rosszhiszemű és jogsértő eljárására" hivatkozva elutasította, csakhogy ez nem egészen így történt. Sőt. A fővárosi kormányhivatal már 2017 augusztusában kimondta, hogy a bezárás nem volt jogszerű, a hely így ősszel újra kinyitott. A kormányhivatali indoklás szerint ugyanis a vendégek általi csekély mennyiségű kábítószer-birtoklás vagy -fogyasztás nem alapozza meg a szórakozóhelyek bezárását.

Az Auróra pénteki Facebook-posztja egyébként kitér arra is, hogy a közösségi ház gyakorlatilag folyamatos zaklatásnak van kitéve.

„Az elmúlt időszakban a hatóságok folyamatosan járőröznek nálunk, ellenőrizik a látogatókat és az itt dolgozó civil szervezetek munkatársait. Egy ideje mi is dokumentáljuk, a gyakorlatilag folyamatos és indokolatlan hatósági jelenlétet, ugyanis fontolgatjuk, hogy panaszt teszünk a diszkriminatív gyakorlat ellen”

– hangzik a bejegyzés. Ami a vételi ajánlatot illeti, az Auróra csak annyit jegyez meg, hogy a közösségi házat  működtető szervezetnek 2024-ig tartó, határozott  idejű bérleti szerződése van. „Ha megpróbáljuk megfejteni az önkormányzat valós motivációit, ismét csak találgatni tudunk,

reméljük, sohasem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek egyet velük.

Az Auróra Civil Központ továbbra is nyitva van, továbbra is szabad teret biztosít civil társadalmi törekvéseknek, értékteremtő kulturális kezdeményezéseknek és a kritikus gondolkodásnak a függetlenség egyre szűkülő terében. Találkozunk a hétvégén a szezonnyitó bulikon!” – zárul a Facebook-poszt, amelyben Orbán Viktornak a Sargentini-jelentés múlt heti strasbourgi vitájában elhangzott, nyilvánvalóan hazug kijelentésével vágnak vissza Sára Botondnak.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.