Csoda? Orbán Viktor apjának bányavállalkozása több, mint kétszer annyi nyereséget termel, mint konkurensei

2019. július 18., 08:36

Szerző:

„Ezt csak irányítva lehet elérni. Ha Gyurcsány Ferenc vezetné ezt a céget, az eredmény jóval szerényebb lenne”

– nyilatkozta a Direkt36 oknyomozó portálnak egy hazai bányászati vállalkozás vezetője, mikor arról kérdezték, hogyan lehetséges az, hogy idősebb Orbán Győzőnek, Orbán Viktor miniszterelnök apjának bányászati cége kétszer nagyobb nyereséget termel, mint konkurensei.

Orbán Győző és Orbán Viktor
Fotó: MTI/Beliczay László

Megvizsgálták ugyanis a Dolomit Kőbányászati Kft. bevétel-nyereség arányát, és arra jutottak, hogy

2018-ban 4,6 milliárd forintos árbevétel mellett 1,9 milliárd forintos profitot termelt a cég, ami 41,3 százalékos nyereségarány.

A Magyarországon működő 65 bányászati vállalkozás nyereségaránya átlagosan 18,8 százalék.

A portál emlékeztet arra, hogy Orbán Győző cége közbeszerzéseken is részt vett beszállító alvállalkozóként, az építkezéseket pedig általában Mészáros Lőrinc cégei végezték – noha Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy apja nem fog részt venni közbeszerzésben.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.