Kivéreztetné Budapestet az Orbán-kormány, a főváros bukhatja az uniós forrásokat

2020. január 13., 09:14

Szerző:

Múlt csütörtöki Kormányinfóján Orbán Viktor nyitottnak mutatkozott a Karácsony Gergellyel való együttműködésre. Mint mondta, a korábbi főpolgármesterrel kötött minden megállapodás érvényes, jár a száz nap türelmi idő Karácsony Gergelynek és csapatának. A valóság azonban a Népszava birtokába jutott kormánydokumentumok alapján az ellenkezője,

egy minisztériumi prezentáció szerint az Orbán-kormány épp arra készül, hogy minden uniós fejlesztési forrást elvonjon Budapesttől 2021-2027 között.

A miniszterelnök a Kormányinfóján olyan látszatot igyekezett kelteni, mintha a kormány nagyvonalú fejlesztésekre készülne Budapesten, amelyeknek egyetlen akadálya az ellenzéki színezetű fővárosi önkormányzat ellenállása. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium prezentációja viszont azt tartalmazza, milyen rendszerben használná fel Magyarország a következő, 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait. Az új struktúrának – azon túl, hogy Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintené – Budapest lenne a legnagyobb kárvallottja: ha az Európai Bizottság elfogadja a kormányzati javaslatot, a főváros a jelzett ciklusban uniós fejlesztési források nélkül maradhat.

A decemberben Brüsszelben már bemutatott összegzés szerint az Orbán-kormány

az eddigi tíz helyett összesen három  operatív programot indítana.

A prezentációban egyetlen szó erejéig szerepel Budapest, ám leginkább csak kipipálandó tételként.

Budapest brüsszeli képviseletének vezetője, Jávor Benedek volt EP-képviselő a Népszavának azt mondta, egyértelműen kiolvasható a bemutatóból a szándék, hogy az operatív programok struktúrájának átrendezésével megszüntessék a főváros EU-támogatását, ami egyenlő lenne Budapest pénzügyi kivéreztetésével. 2010 óta alig akadt, és most sincs olyan jelentős budapesti fejlesztés, amely legalább részben ne uniós forrásokra támaszkodna.

Budapesten képződik az ország GDP-jének 40 százaléka. Ha a fővárostól megvonják a fejlesztési pénzeket, akkor az ország egész gazdasága sérül – mondta Jávot, arra is utalva, hogy a Tarlós-érában lecsökkentett költségvetésű, kiszipolyozott Budapestnek nincsenek saját forrásai például a kormány által kötelezően előírt elektromos buszok beszerzésére. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.