Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Orbán bejelentette az ingyenes parkolást, 20 százalékkal több lett az autós Budapesten

2020. április 6. 21:45 - szerző: 168 Óra

„A kormányzati operatív törzs tájékoztatóján hangzott el, hogy sajnos »sok lett az autó« Budapesten. Jó reggelt kívánok! A tisztifőorvos lényegében arra kérte a budapestieket, ne vegyék komolyan a miniszterelnök bejelentését, ne éljenek vele, mert az fokozza a járványveszélyt.

Ilyen az, amikor tények, adatok, vagyis józan megfontolás nélkül születik egy döntés, amit egy nap múlva már magyarázni kell” 

– osztotta meg véleményét az Orbán Viktor által bejelentett ingyenes parkolásról Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

Mint a főpolgármester írta, a Fővárosi Közgyűlésben a polgármesterek eddig is, jó okból nem támogatták a teljes körű ingyenes parkolás bevezetését. Nem hozhatnak olyan döntést, aminek következtében nagyobb lesz a forgalom, ami elősegítheti a koronavírus terjedését.

A miniszterelnök bejelentésének másnapján a közösségi közlekedés kihasználtsága nem csökkent, 

de az elmúlt hetekhez képest érdemben nőtt a közúti forgalom, annak összes következményeivel együtt.

Vagyis, írja a főpolgármester, jelentős részben olyanok ültek autóba, akik eddig otthon maradtak, ahogyan azt a kormány is kéri mindig tőlük. A közterület-felügyelők jelentései szerint a szabálytalan parkolások száma is visszaállt egy átlagos hétköznapnak megfelelő szintre, több esetben a közlekedést érdemben akadályozó parkolás miatt kellett intézkedni. 

Bár Karácsony a munkája során láthatóan állandóan nem várt akadályokat kell leküzdjön, közölte: annak érdekében, hogy aki élni tud a biciklis közlekedés lehetőségével, biztonságban tudja ezt megtenni, már hétfőn elkezdtek új biciklisávokat festeni a városban. Az orvosok és ápolók számára – hogy gyorsan jussanak el a munkahelyükre –már korábban ingyenessé tették a parkolást a városban. Hogy az ő munkájukat ne nehezítse, hogy elfogytak a parkolóhelyek, a kórházak környékén, ahol ez indokolt, az egészségügyi dolgozóknak jelölnek ki parkolóhelyeket a következő napokban.

Mint az Index írja, a Waze útvonaltervező applikáció adatai alapján

hétfőn mintegy 20 százalékkal több Waze-felhasználó közlekedett Budapesten,

mint az előző hét hétfőjén.