Orbán a lovak közé csapott: egy újabb „nemzeti” jelzős, jelentősen megdrágult beruházást adott át, nem hiszi el, miket beszélt

2018. február 24., 14:17

Szerző:

Átadták szombat délelőtt a felújított Nemzeti Lovardát a Kerepesi úton– derült ki az MTI képgalériájából. A gazdagon dokumentált eseményen nemcsak Orbán Viktor, hanem felesége, Lévai Anikó is tiszteletét tette.

Mutatjuk:

Átadták a felújított Nemzeti Lovardát Orbán Viktor miniszterelnök részt vett és beszédet mondott a felújított Nemzeti Lovarda avatásán a Kerepesi úton 2018. február 24-én
Átadták a felújított Nemzeti Lovardát
Átadták a felújított Nemzeti Lovardát Kiválóan szórakozott a kormányfő és felesége
Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Átadták a felújított Nemzeti Lovardát
Átadták a felújított Nemzeti Lovardát

Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő az MTI tudósítása szerint arról beszélt az avatón: „szeretjük Magyarországot, szeretjük a kultúránkat, ezért szeretjük a lovainkat is”. Orbán Viktor szerint a lovardát azért újíthatta fel 3,2 milliárd forintból a kormány – mi megjegyeznénk: az adófizetők –, mert egy példaértékű polgári kezdeményezéssel sikerült megmenteni a pusztulástól – mondta, és hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Lovarda méltó helyet biztosít a versenyzőknek. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elmúlt évek azt bizonyítják, hogy kormány és a lovas világ jó lóra tett, amikor szövetségre lépett egymással.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy noha a ló ma már ritkábban látható a mindennapi életben, de a szabály maradt a régi: mindenkinek akkora a becsülete, ahogy a lovaival bánik.

Ez azonban még mind semmi, mert ekkor ORbán fejtegetésbe kezdett: senki sem tudhatja pontosan, hogy a magyarok ősei hogyan is érkeztek a Kárpát-medencébe, de az biztos, hogy mindent tudtak a lovakról, és a lovaik is mindent tudtak róluk. „Be is nyargalászták együtt Európát a feje búbjától a sarkáig, a mai Belgiumtól az Ibériai-félszigetig és a Balkánig” – mondta, hozzátéve: nem zárható ki, hogy „azért maradtunk végül itt, a Kárpát-medencében, mert a sztyeppék szabadságához szokott lovaink ezen a helyen érezték magukat a legjobban”. Orbán szerint sokáig sorolható, mit sikerült kihoznia Magyarországnak a lónevelésből; Kisbér, Kincsem, Imperiál, Bábolna, Hortobágy, Szilvásvárad: híres lovak és híres ménesek.

Felelevenítette ugyanakkor, hogy a 20. század „elválasztotta a magyar embert a lovától”, a magyar huszárnak ugyanis paripájáról leszállva lövészárokba kellett bújnia, majd a magyar gazdáknak be kellett adniuk a lovaikat a kolhozba, a szocializmus pedig a lovaglást úri huncutságnak nyilvánította.

Most azonban „azért jöttünk ide, hogy néhány évtized múlva azt mondhassák az emberek, amikor visszatekintenek erre a hideg februári napra: lehet, ez volt a pillanat, amikor a magyar újra lovas nemzetté nyilvánította magát” – mondta a kormányfő.

A hvg.hu eközben arra emlékeztetett: pótmunkák miatt több mint 300 millió forinttal lett drágább a budapesti Keleti pályaudvar mellett található Nemzeti Lovarda területén található épületek átalakítása, bővítése, illetve újak építése – derült ki tavaly szeptemberben a Közbeszerzési Értesítőből.

A létesítmény felújítását az eredetileg becsült 1,8 milliárd forint helyett 2,547 milliárdért vállalta el két cég, a West-Hungária Bau Kft. – amely a Várkert Bazáron is dolgozott –, valamint a felcsúti polgármester gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. alkotta konzorcium.

A beruházás költsége így tavaly már 2,868 milliárdra emelkedett, azóta tehát 3,2 milliárdra ugrott.

Átadták a felújított Nemzeti Lovardát Orbán Viktor avatott, a beruházás persze a népé
Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd