Operatív Törzs: Két fertőzött van súlyos állapotban, napokon belül több száz beteg is lehet

2020. március 17., 15:39

Szerző:

Jelenleg ketten vannak súlyos állapotban a magyarországi koronavírus-fertőzöttek közül - hangzott el az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Egyelőre kevés számú lélegeztetett beteg van, de Müller Cecília országos tisztifőorvos leszögezte, hogy bőségesen elegendő a lélegeztetőgépek száma – 2000 darab van az országban – , és még több beszerzés alatt van.

Noha már 50 hazai igazolt fertőzésről tudnak, 

azt továbbra sem árulják el, mely városba valósiak, hány évesek az újabb betegek.

Az Index kérdésére a tisztifőorvos azt, mondta, ők tudják, hogy hol vannak a fertőzések, őket vizsgálják is,és nem riogatni szeretnének, hanem megelőzni. Kiskorú fertőzöttről nem tudnak. 

Nagyon fontos fejlemény, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemzeti biztonsági laboratóriumában Dr. Kiss Zoltán virológus vezetésével,

Magyarországon sikerült izolálni a koronavírust. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére,

a vírus működésének jobb megismerésére, vírusellenes szerek előállítása. Mint a tisztifőorvos kiemelte, nagyon büszke rájuk, egy vírusellenes szert is elkezdtek tesztelni a magyar kutatók. 

A 168 Óra kérdésére válaszolva Müller Cecília jónak nevezte a Magyar Orvosi Kamarával való együttműködést. A köztestület pár napja azt közölte, hogy 50-60 ezer fertőzött is lehet, de hogy miért tér el ennyire az Operatív Törzs számítása, arra nem válaszolt.

Müller Cecília szerint a vírus hazai terjedése megfelel a várt mértéknek, és a következő napokban megtöbbszöröződhet a fertőzések száma. Egy fertőzött legalább két-három embernek tudja átadni a vírust, ezért a következő napokban

akár több száz új beteg is lehet.

Fokozottan felhívta a 70 év felettiek védelmének fontosságát, ők lehetőség szerint ne menjenek utcára, közösségbe.

 

További fontos információk:

  • Elhalasztanak műtéteket, de kizárólag előjegyzetteket, a daganatos betegek ellátását nem függesztik fel.
  • A szabadban sportolni, mozogni, kirándulni szabad, aki nem beteg és nincsenek tünetei, azoknak ez szabadtéren sem tiltott és nem is ellenjavalt - de a két méter távolságot így is be kellene tartani.
  • A védőoltások sem maradnak el, csak a kampányoltásokat kell átszervezni, ilyen például a HPV elleni védőoltás az iskolákban.
  • Apás szülés: törvény garantálja, ha az apának semmilyen tünete nincs, megfelelő védőfelszerelésben támogathatja az anyát és jelen lehet a szülésnél, ezeket az apákat semmilyen módon nem akarják korlátozni.
  • Bővült a vizsgálólaboratóriumok köre, és a jövőben is tovább bővítik. Müller Cecília azt mondta, a héten nagyon sok tesztet várnak, szeretnék megkönnyíteni és meggyorsítani a vizsgálatok logisztikáját, sőt, folyamatban van mobil egységek felállítása is.
  • Lakatos Tibor ügyeletei vezető elmondta, külföldiek számára éjfél óta tilos a belépés a magyar határon. A tranzit repülőtéri forgalmat nem érinti a beutazási tilalom. Eddig 600 külföldi állampolgárt fordítottak vissza a határokról. Emiatt Hegyeshalomnál torlódás alakult ki, blokádok alakultak ki, ezért ma 21 és 24 óta között a román állampolgárok személyforgalomban, és a bolgár állampolgárok átutazhatnak az országon a tranzitfolyosókon. Nulla órától hajnali 5 óráig pedig csak román állampolgárok mehetnek át. 
  • Azokkal szemben, akik megszegik a különféle tartózkodási tilalmakra vonatkozó rendeleteket, 5 és 500 ezer forint közötti bírság is kiszabható. Lakatos Tibor felhívta arra is a figyelmet, hogy a járvány miatt megjelentek csalók is, akik az idősebb korosztályt veszik célba. Ellenük szabálysértési és büntetőeljárást fognak indítani minden esetben. 

     

 

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.