Operatív Törzs: Az újabb magyar betegről egyelőre nem tudják, hogyan fertőződött meg

2020. március 12., 19:14

Szerző:

Éjféltől megkezdődött a határforgalom ellenőrzése – közölte az Operatív törzs vezetője, Lakatos Tibor csütörtökön.

A határellenőrzés során eddig négy magyar állampolgárnál rendeltek el hatóságilag házi karantént. Két román állampolgárral szemben megtagadták a beléptetést, mert Olaszországból érkeztek. Két dél-koreai állampolgárt pedig visszairányítottak Ausztriába.

A lejáró okmányokról közölték, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően 15 napig érvényesek, azaz ha valakinek lejár a jogosítványa vagy személyije a veszélyhelyzet ideje alatt,

nem kell elmennie az okmányirodába.

Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár bejelentette, hogy

időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket jelentetnek meg,

Szlávik János doktor a három új magyarországi fertőzöttről elmondta, hogy egyikük egy 27 éves iráni, korábban karanténba került diák. A másik egy 27 éves magyar nő, aki Izraelben járt, majd Magyarországon ismeretlen nemzetiségű külföldiekkel került kapcsolatba; a vele szorosan kapcsolatban lévő két embert karanténba helyezték.

A harmadik új beteg egy 41 éves magyar állampolgár, akiről úgy tudják, hogy nem járt külföldön, és nem találkozott koronavírussal fertőzött beteggel. Öt nappal ezelőtt jelentkezett a Szent László kórház koronacentrumában. Müller Cecília szerint az egyetlen, feltételes módos ismert adat az utóbbi beteggel kapcsolatban, hogy a kollégái voltak Ausztriában síelni,

de ez az információ még revízióra szorulhat. 

Megvan az első magyarországi gyógyult is, egy iráni diák, aki ma várhatóan elhagyhatja a kórházat – közölte. 

Az iskolák bezárásáról azt mondta Lakatos, hogy nem hozna megfelelő eredményt, és nem állna arányban az intézkedés mértékével, bár azt elismerte, hogy a vírus hordozói lehetnek fiatalok.

Akkor fogják javasolni az iskolák bezárását, ha a a járványügyi szakemberek ezt fogják javasolni.

A gyermekek változatlanul nem a veszélyeztetett korosztály, és egyébként sem lenne szerencsés, ha ők az iskolabezárás miatt elmenjenek a nagyszüleikhez. 

Egyre több tesztet végeznek, mert módosították az esetdefiníciót. Szélesedik a járványos terület, növekszik a laborvizsgálatok száma is, 730-nál tartottak tegnap este. A laborvizsgálatok egy-két óra kivételével a nap 24 órájában zajlanak. 

Ha megtelik a László Kórház, ott már csak betegellátást fognak végezni, és máshol jelölnek ki karanténépületet. Influenzajárvány van, régi, a már ismert hat fajta koronavírust is vizsgálják, amelyek enyhe tünetekkel járnak. 

99 fővel meg lehet tartani mozielőadásokat, de

lehet, hogy eljön olyan helyzet, amikor ennél drasztikusabb intézkedésekre is szükség lehet

– mondta Lakatos az Index beszámolója szerint.

A koronavírus-járvány miatt a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is elhalasztják - jelentette be Kovács Zoltán, a nemzeti ünnepek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője az Inforádió Aréna című műsorában csütörtökön.