Operatív törzs: Ne menjünk tömegrendezvényekre, de szabadtéri családi programokra ajánlott

Müller Cecília hivatali elfoglaltásaira hivatkozva most nem vett részt a tájékoztatón, így Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt.

2020. október 21., 12:53

Szerző:

A koronavírusról újat nem mondott a reggel kiadott számokhoz képest, azt viszont megemlítette, hogy "az összhalálozást tekintve az elmúlt 10 évre visszamenőleg elmondható, hogy nem nagyobb a halálozás, mint az elmúlt 10 évben összességében”. Magyarán az év első nyolc hónapjában sokkal alacsonyabb volt a halálozási ráta, mint tavaly ilyenkor. Hogy ennek mi az oka – a kevesebb kórházi fertőzésnek köze lehet-e hozzá, vagy épp a szigorúbb járványügyi szabályok segítenek az egészségügy más részein is –, arról nem mondott semmit.

Az influenzáról viszont hosszabban beszélt: mint mondta, az oltást eljuttatják a háziorvosokhoz, tőlük kell kérni ennek a lehetőségét, az ingyenes oltást ezen a télen mindenkinek biztosítják.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, 26 rendőri intézkedést kezdeményeztek az elmúlt egy napban a járványügyi szabályok megszegése miatt, "a tömegközlekedési eszközökön történő maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása ügyében" 16-szor intézkedtek. Elmondta azt is, hogy holnaptól a magyar–ukrán határon megnyitják a Barabás közúti átkelőhelyet.

Ezek után következtek az újságírói kérdések. Elmondták, hogy az Ausztriába vásárolni átutazók hatósági házi karanténba kerülnek a visszatéréskor, és ebből 10 nap után vagy két negatív PCR-teszttel lehet kijönni.

Az egészségügyi dolgozóknak sebészi maszk viselése kötelező, speciális védőfelszerelést azoknak kell végezniük, akik koronavírus-fertőzötteket látnak el, vagy magas kockázatú feladatot végeznek – hangzott el.

Müller Cecília tegnap azt mondta: a tömegrendezvényeken nem ajánlott a részvétel. Ezt most kérdésre válaszolva megerősítették.

Egy konkrét szám hangzott el a válaszok között: a megbetegedettek 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

Remélhetőleg az őszi szünetben kedvező lesz az időjárás a szabadtéri családi programokhoz, ezen még ajánlott is a részvétel, de mindenki egészségesen menjen – mondta el Galgóczi Ágnes.

Maruzsa Zoltán inkább az otthon ülésre szavaz az őszi szünetben:

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.