Operatív törzs: Rozsdaövezetek, barnamezős területek, ellátási vonalak, védett fiatalok

2020. május 27., 13:48

Szerző:

Budapest aranytartalékai a rozsdaövezetek, amelyek nagy lehetőségeket jelentenek irodák, parkok és lakások létrehozására - mondta Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján volt vendég. 

Fürjes, aki a rozsdaövezeti akciótervet ismertette, elmondta, a kormány arról döntött, hogy

  • javasolják "városi barnamezős akcióterületek" kategóriájának létrehozását, határozzák meg az önkormányzatok ezeket az akcióterületeket, 
  • az ÁFA-törvény módosítása biztosítaná, hogy ezeken a barnamezős területeken az új lakások áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen,
  • egyszerűbb építési szabályok vonatkozzanak ezekre a területekre. 

Ezek után Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt a friss adatokról. A százezer lakosra vetített megbetegedési arány nagyon hasonlít a keddihez, mondta, százezer magyar lakosra 39 fertőzött jut. Budapesten ugyanez a szám 103, Zalában 92, Fejér megyében 88, Komárom-Esztergomban 81 és Pest megyében 42 fő.

Jó hír, hogy a fiatalok megbetegedési száma stabil, nem nő, mindössze 80 fő 19 éves kornál fiatalabb fertőzöttet regisztráltak, nincs 30 évesnél fiatalabb elhunyt a hazánkban

- mondta a tisztifőorvos.

Új beutalási rendet adtak ki és egy beteg útra vonatkozó algoritmust is összeállítottak Müller Cecília szerint. Eszerint külön vonalon látják el a koronás betegeket, de a tisztifőorvos szerint minden beteg megtalálja a számára szükséges ellátást.

Hazánkban többlethalálozási arány nem fordult elő, emelte ki Müller a KSH legfrissebb adataira hivatkozva.

Január és március között 8,5 százalékkal kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A tisztifőorvos szerint az alacsonyabb halálozási szám oka az alacsonyabb aktivitású influenzajárvány lehetett. 

Kiss Róbert alezredes bejelentette, hogy mától a magyarok, a csehek és a szlovákok mostantól karantén kötelezettség nélkül léphetik át ennek a három országnak a határait, feltéve, hogy két napnál nem hosszabb a tartózkodásuk. Ha ennél hosszabb ideig maradnak, akkor továbbra is 14 napos kötelező karantént kell vállalniuk. 

Azok a személyigazolványok, amelyek lejártak csak Magyarországon használhatóak, a már megnyitott határokon csak érvényes magyar okmányokkal lehet áthaladni.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.