Országos tisztifőorvos: Már magasabb a gyógyultak száma az aktív fertőzöttek számánál

2020. május 26., 13:41

Szerző:

Nem számítunk biztató adatokra - így kommentálta már előre a KSH héten várható foglalkoztatásról szóló jelentését Schanda Tamás, az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Schanda Tamás ezzel vezette fel azokat a számokat, amikkel a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek eddigi eredményeit mutatta be.

Eszerint a cégek 125 852 olyan dolgozó számára igényeltek bértámogatást, akiknek csökkenteni voltak kénytelen a munkaidejét. A miniszterhelyettes azt mondta, rendületlen az érdeklődés a kutatási-fejlesztési innovációs támogatásokra is, ezen a területen 10 335 mérnőknek és kutatónak igényelték ezt.

Schanda Tamás emlékeztetett a kormány egyik újabb gazdaságvédelmi programjára, a munkahelyteremtő bértámogatásra is, aminek keretein belül 80 milliárd forintos keretösszegből segítik 70 ezer regisztrált álláskereső elhelyezkedését.

A támogatás összege dolgozónként 200 ezer forint is lehet

- mondta.

A miniszterhelyettes jelezte: más eszközökkel, a hatékonyság növelésével is igyekeznek segíteni a munkahelyek megőrzését: a vállalkozások számára ezért egy 50 milliárd forintos pályázati felhívást tettek közzé, aminek keretein belül csúcstechnológiás fejlesztésekre és energiahatékonyságra lehet pályázni. Megemlítette még a külügyi és külgazdasági minisztérium pályázatát is, amivel szerinte 111 ezer munkahelyet védenek meg. A gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül egymillió ember számára nyújtottak segítséget.

A miniszterhelyettes beszélt még a magyar tulajdonú cégek megvédésének fontosságáról, és arról, hogy egy új kormányrendelet értelmében 2020 végéig miniszteri engedély szükséges ahhoz, hogy külföldiek hazai stratégiai vállalatban szerezzenek tulajdonjogot. Az intézkedés a következő szektorokat értinti:

  • vegyipar,
  • egészségügy
  • védelmi ipar
  • élelmiszergazdaság.

Végül emlékeztetett arra az ITM által azonnal elérhetővé tett 3 milliárd forintos keretre, amivel a járvánnyal összefüggő kutatásokat és fejlesztéseket támogatják. Többek között ebből valósult meg az átfertőzöttséget kutató országos tesztelés is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

már magasabb a gyógyultak száma az aktív fertőzöttek számánál,

majd ismertette a fertőzöttek számának aktuális állását, és vázolta a jelenlegi legnagyobb kihívást: hogy a zárt közösségekből is eltűnjön a vírus.

Ennek érdekében újabb szociális intézményekben és idősotthonokban indítanak szűréseket - mondta. A jelenleg a Covid-19 megbetegedésekben érintett 33 intézményről elmondta, hogy az öszesen 5991 ott ápolt ember közül 886-nál állapították meg, hogy fertőzött, míg a 2301 gondozó közül 141-et találtak SARS-CoV-2-pozitívnak. Az intézményekben összesen 115-en hunytak el a járvány miatt, miközben 371-en meggyógyultak.

Müller Cecília ezután felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent a szabadvízi fürdőhelyek értékelése, majd hosszan taglalta, milyen módszerekkel minősíti ezeket.

A tisztifőorvos szerint pozitív, hogy ezeknek 90 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott,

majd a végén még belefért még egy jó tanács: csak kijelölt helyeken fürdőzzünk a nyáron.

Újságírói kérdésekre az alábbi válaszok érkeztek:

  • Az unokákért csak egészséges nagyszülő menjen az óvodába, ott és otthon is mosson szappannal kezet. 
  • Folyamatosan vizsgálják, milyen egészségügyi ellátásokat vezethetnek vissza. 
  • A keddi és hétfői halottak többszörösen krónikus betegségben szenvedek, időskorúak is voltak, így több oldalról is magas kockázatban voltak. A kérdés arra irányult, hogy lehet, hogy az utóbbi napokban újra megugrott a halottak száma az új fertőzöttekhez képest. 
  • Időpontra, telefon egyeztetés után menjenek az orvoshoz az emberek, ne csoportosuljon senki.