Müller Cecília: nekiláttak a vakcina-fejlesztésnek a szakértők, mert "sikeresnek kell lennünk"

2020. május 22., 12:25

Szerző:

Müller Cecília országos tisztifőorvos a pénteki tájékoztatását az aktuális járványügyi számadatok ismertetésével kezdte. 

Jó hír, hogy 500 fő alá esett a kórházban ápoltak száma

– emelte ki. Az adatokat elemezve rámutatott, a százezer főre eső fertőzöttek száma összesen Magyarországon 37,6 főt jelent. Budapesten ez a szám 100, Zala megyében 90, Fejérben 87, Pest megyében 40 fő. A halálozási adatoknál ez a szám 100 ezer főre vetítve országosan 5 fő az elhunytak száma. Az elhunytakról megjegyezte még, zömmel idős emberek. 100 ezer főből csak 3 fő hunyt el a 30-39-es korosztályból.

Kedvező járványügyi adatokat tudunk magunkénak.

A 37 új fertőzöttből 5 az Óhegy utcai idősotthonból származik, 2 a Pesti úti idősotthonból, másik 2 egy seregélyesi otthonból. Ezek a zárt közösségből származó fertőzöttek. Másik 15 fertőzött Budapestről származik, illetve az ország többi részéről. Müller azt is elmondta, a járványgörbe lapos, vagyis inkább lefelé tart.

A nemzeti oltóanyaggyárról azt mondta, erről már korábban aláírta egy megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ott volt Kásler Miklós is, és már el is kezdték a munkát a virulógusok és a kutatók, folynak a tesztelések.

Muszáj sikeresnek lennünk, hiszen a vakcinára vár az egész világ

– mondta Müller.

A tisztifőorvos szerint ígéretesek a próbálkozások.

A tájékoztató elején Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár adott ismertetőt, milyen pénzügyi, gazdasági könnyítéseket adott a kormány a katásoknak, vállalkozóknak, munkaadóknak, munkavállalóknak. Kiderült, 151 ezer katás fizetési kötelezettségét törölte a NAV, Összességében pedig százmilliárd forint adót engedett el a kormány.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, ma is több mint 30 kórházba és egyéb helyre szállítanak védőeszközöket. Csütörtökön pedig 30 magatartásszegést észleltek a rendőrök országszerte. Folyamatosan zajlanak az egyeztetések a határnyitásokról, az osztrák-magyar határon a két ország állampolgárai átléphetnek, ha négy napnál frissebb negatív teszttel rendelkezik. A magyar-szlovák határon a szlovák állampolgárok beléphetnek Magyarországra, ha kevesebb mint 24 óráig tartózkodik itt.

A Romániába tartók átléphetnek a két ország határán, és nem kell karanténba vonulni.

Kérdések

Mi a helyzet a bányatavakkal? Müller szerint csak kijelölt fürdőhelyen szabad fürödni egyébként is. Szabadtéri strandok pedig úgy működhetnek, hogy megengedett, a kijelölt helyeken, de tartsunk távolságot.

Meddig tart a sávos vásárlás? Indokolt a fenntartás, ki tudja, meddig.

Több óvodában törölköző helyett papírtörlőt használnak, maszk is kötelező. Müller szerint nem indokolt a gyerekeknek a maszk. „Teljes más a kisgyerekek anatómiája.” A szakember inkább a higiéniára és a távolságtartásra helyezné a hangsúlyt. De a papírtörlő használatát üdvözli.

Mikor szűnhet a karantén azokban az esetekben, ha valaki külföldről tér haza? Monitorozzák a külföldi intézkedéseket, ha úgy látják, enyhítenek, lazítanak.

Sokat beszélt Müller az adattisztításról, a minap 11 szabolcsi esetet áttettek Budapestre (10) és Zalába (1), mert ott éltek, hiába van a lakcímük Szabolcsban.

Országosan hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg? 521 a járvány kezdete óta. Ma aktív fertőzött: 254 fő. 266 fő gyógyult, 1 fő elhunyt.

Frissítik-e a járvány lecsengésének megfelelően a különböző egészségügyi ellátások eljárásrendjét? Az alacsony fertőzöttségi arányt figyelembe véve meddig szükséges például PCR-teszt egyes vizsgálatokhoz, kezelésekhez? Folyamatosan frissítik az eljárásrendet, most sem kell több beavatkozáshoz sem PCR-teszt.

Összesen hány kiskorúnál mutatták ki a vírust? Összesen 49-nél. A 0-1 éves korosztályból 4-en fertőződtek meg.

A tatabányai beteghordó esetét még mindig vizsgálják. De a vizsgálat lezárta után sem fogják a közvéleményt tájékoztatni, csak a családot.