Operatív törzs: 33 intézményben van jelen a koronavírus, 846 fertőződött gondozott van

2020. május 20., 12:01

Szerző:

100 ezer főre Budapesten 97,6 fertőzött jut, míg Pest megyében csak 38,8 fő – jelentette az országos tisztifőorvos. Országosan összeségében ez a számadat 36,8. Ezzel szerinte Európában és a világban is jó helyen állunk. Az aktív fertőzöttek harmada van kórházban. Felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a közölt adatokban változás lesz tapasztalható, ugyanis adattisztítás történt.

Nyitnak a kalandparkok is a játszóterek mellett, ezekkel kapcsolatban Müller azt mondta, csak egészséges emberek menjenek ezekre a helyekre, és mindenki figyeljen oda a higiéniára. "Az üzemeltető folyamatosan gondoskodjon a fertőtlenítésről."

Kiss Róbert rendőr alezredes a szerdai tájékoztatáson elmondta, már 1000 fölött van azok száma, akik letöltötték a hatósági házi karantént felügyelő applikációt. Az elrendelt hatósági házi karantén száma egyébként 10 ezer fölött.

Újságírói kérdésre, hogy mikor vizsgálhatják felül, hogy egy külföldi út után ne kelljen két hét karanténba vonulni, elhangzott, hogy a határvédelmi akciócsoport folyamatosan egyeztet erről a környező országokkal, ahogyan a törzs is folyamatosan elemzi az adatokat.

"Amennyiben az adatok értékelése után megállapítható a korlátozások felfüggesztése", ezt fogják javasolni.

Ez vonatkozik nemcsak a karanténra, hanem a beutazási tilalom felfüggesztésére is.

Jelenleg 33 intézményben van jelen a koronavírus, 846 fertőződött gondozott van. 139 fertőzött ápoló van. 110 ember halt meg ezekben az intézményekben koronavírusban, 298-an pedig meggyógyultak.

Korábban a vírus felütötte a fejét a tatabányai Szent Borbála kórházban is, ezért az intézmény nem fogad betegeket. Zajlik még a tisztifőorvosi vizsgálat azzal kapcsolatban, mikor nyithat ki újra a kórház a betegek előtt, Müller szerint ez a napokban történhet meg.

Nyitnak a vásárok is. A tisztifőorvos azt mondta, itt is vigyázzunk magunkra, vigyünk kéztörlőt, kendőt, amennyire csak lehet, tartsunk távolságot.

42-vel nőtt a fertőzöttek száma. Müller Cecília elmondta, a fertőzöttek hat megyéből és Budapestből származnak. Öten a fővárosi, kamaraerdei idősotthonból, négyen egy zalai idősotthonból, a többiek nem zárt közösségből.

Mikor nyithatnak a zárt terű uszodák? Ez is lapunk kérdése. Müller nem tudta megmondani, de nincs messze az időpont. “Rövid időn belül meg fogjuk tudni nyitni”, de egyelőre mindenki a nyitott tereket használhatja, a strandokat.