Országos tisztifőorvos: Több egészségügyi intézményben is tumultus alakult ki a szolgáltatások újraindításával

2020. május 19., 11:45

Szerző:

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatójának kezdetén Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkozáspolitikai államtitkára a munkahelyek megmentéséről beszélt. mint elmondta, az állami bértámogatásra eddig több mint 7200 cég adott be pályázatot, ezzel több mint 95 ezer munkahely megmentésében segítettek. A legtöbb igény a feldolgozóiparból, a turizmusból és a járműjavításból érkezett.

Ma 1677 fő az aktív fertőzöttek száma Magyarországon - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Szerinte a hétfői budapesti nyitás után ennek értékelésén is érdemes módosítani. Ebből 756 fő van Budapesten, a gyógyult 1412 főből hasonló arányban vannak a fővárosban.

 

Az egészségügyi szolgálatok újraindulásával néhány intézményben tumultust tapasztaltak, ezért lényeges, hogy az egészségügyi ellátásokat továbbra is csak előzetes telefonos bejelentkezéssel lehet igénybe venni, ez igaz a háziorvosi szolgáltatásokra is.

Rendkívül kedvezően alakulnak az adatok, de fenn kell tartanunk az éberségünket, nem tehetünk pontot a járvány végére - mondta Müller.

Több változás várható a határellenőrzésben: május 21-től Szlovákiába is lehet utazni 24 óránál rövidebb időre házi karantén nélkül. Horvátországba pedig már nem csak ingatlantulajdonosként, hanem méltányolható személyes okkal is be lehet lépni, ide tartozik a lefoglalt szállás igazolása is - mondja Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Hat éven aluliak számára a maszk viselése nem szükséges

- jelentette ki Müller Cecília újságírói kérdésre.

Nem nő jelentősen a fertőzések száma, továbbra is lefelé haladó pályán van a járvány - mondja a tájékoztató végén az országos tisztifőorvos.