Operatív törzs: Egy emberként tudtuk ezt a járványt féken tartani, de még mindig nem tudni, a vírus hol üti fel újra a fejét

2020. május 13., 11:00

Szerző:

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján közölte: az, hogy egy nap alatt csak huszonnyolccal nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma, egy "mérsékelt adat". 

A mai járványügyi adtok kedvezőek, és kedvező az a tény is, hogy a magyar egyetemek által vizsgált reprezentatív adatok is kedvező képet mutatnak, fogalmazott a kedvező folyamatokról Müller.

Csak egészséges gyereket vigyünk közösségbe, akár bölcsődéről, akár óvodáról van szó, mondta Müller. A gyerekeknek nagy szükségük van a mozgásra, szabadságra, miközben a személyi higiéniai szabályokat meg kell tanítanunk nekik.

"Tanítani kell őket a helyes kézmosásra, ezt nagyon sokszor meg kell ismételni naponta"

- mondta Müller, majd rátért az orrfújásra. "Aki már tud orrocskát fújni, tanítsuk meg a papírzsebkendő használatára, de dobja ki és mosson kezet" - fogalmazott. Gyakori szellőztetést is javasolt a bölcsődékben és az óvodákban azokban az időkben, amikor "beszorulnak" a gyerekek a terembe.

Ami a játékokat illeti, azokat kell most használni, amiket le lehet tisztítani. Naponta szükség van arra, hogy vírusölő szerekkel tisztítsák azokat.

Aki krónikus megbetegedésben szenved, illetve 65 év feletti, az csak szabad elhatározásából vegyen részt a gyermekek gondozásában, mondta Müller.

Javasolja a munkáltatóknak a "kockázatbecslések felülvizsgálatát", és egyéni munkakörökre szabni a védőfelszerelések használatát.

Kiss Róbert rendőralezredes közölte, tegnap 37 helyszínre, ezen belül 26 kórházba szállítottak egyéni védőeszközöket, védőfelszereléseket.

Ma reggelig 535 hatósági házi karanténban lévő személy vállalta, hogy elektronikus szoftvert telepít.

A rendőrök továbbra is intézkednek kijárási korlátozással és más szabályszegésekkel szemben. Összesen 49 563 szabálysértési eljárás indult.

A halálozási adatok több mint 50 százalékban szív-érrendszeri, 25 százalékban daganatos megbetegedéssel függ össze Magyarországon.

A koronavírusos halálozások is leképezik a magyar általános halálozási helyzetet. Valamennyi krónikus megbetegedés kockázatot jelent, közölte.

Kedvező, hogy nincs nagyszámú fertőzött a populációban az országos, reprezentatív felmérés első adatai szerint, mondta Müller. Lehet, hogy

a magyar lakosság szervezete mégiscsak erős immunitásról ad tanulságot.

"Hiszem azt, hogy annak ellenére, hogy a kötelező védőoltási rendszerünk meghatározott betegségek ellen nyújt védettséget, megemelhetik az általános immunitás szintjét", vélekedett Müller. De kiemelte, hogy ez még nem nyert bizonyosságot.

A vírus nem tűnt el, itt van köztünk, betegek és újabb fertőzések is vannak. Óvatosan és fokozatosan kell bevezetni az élet újraindításának a feltételeit.

"Kérjük, hogy az érvényben lévő rendelkezéseket, a védőtávolság fenntartásét és az arc eltakarását, tartsuk be.

Még mindig nem tudni, a vírus hol üti fel újra a fejét" - mondta.

A koronavirusplazma.hu lapon megtalálhatóak a beválogatási szempontok, amelyek alapján a klinikusok döntenek,  ki lehet donor. Aki átesett a betegségen, már 2 hete gyógyult, jelentkezhet donornak, a többi szempont nagyjából megegyezik a véradáséval. Egyedi esetben 60-70 év közöttiek is adhatnak vérplazmát.

Az idejekorán meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően alacsony a fertőzöttség Magyarországon, emelte ki Müller. "Ez egy közös érdem. Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon egy emberként tudtuk ezt a járványt féken tartani" - mondta.

Az interneten nemcsak, hogy nem érdemes, de tilos is tesztet értékesíteni - fogalmazott. A teszteket otthoni használatra nem tudom javasolni, tette hozzá.

Budapest és Pest megye területén az idősotthonban fertőzötteket és a kórházban kezelteket levonva is itt van a legtöbb fertőződés az országban - mondta. Ez nem meglepő, hiszen sűrűn lakott településről beszélünk, egy légúti vírus itt jellemzően terjed. Bízom abban, hogy a főváros lakosságában is csökken a fertőződések száma, és ennek ismeretében tudjuk meghozni a további intézkedéseket, mondta Müller.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.