Operatív törzs: mehetünk vidékre szülőket látogatni, megkapták az engedélyt a fürdők az újranyitásra

2020. május 7., 13:00

Szerző:

Müller Cecília a csütörtöki operatív törzs sajtótájékozatóján ismerteti a betegségi statisztikákat: 3150 megbetegedés van az országban összesen, 1966 aktív beteg van, többségük a fővárosban, 383-an haltak meg, 50-en lélegeztetőgépen vannak.

Több napja csökken az új megbetegedések száma - mondta el az országos tisztifőorvos. Bizakodóak vagyunk tehát, a modellek sikeresek voltak az előrejelzésben - tette hozzá.

A fürdőknek a járványügyi hatóságok engedélyt adnak az újranyitásra - mondta el Müller. Békeidőben is vizsgálják folyamatosan a vízminőséget, és ez mindig megtekinthető - hívta fel a figyelmet. A magyar fürdővizek évek óta kiváló minősítést kapnak.

Ha megvan a fürdővíz-engedély, akkor a fürdőhely-kijelölés a következő lépes. A hatóságok ekkor helyszíni ellenőrzést tartanak, ellenőrzik például a higiéniás feltételeket. Ezeket az előírásokat folyamatosan be kell tartani Müller szerint.

A járvány "lecsengő időszakában" több figyelmet kapnak ezek a helyzetek - fogalmazott Müller.

Azt kéri, hogy a strandokon a fürdők élvezése során tartsunk kellő távolságot. A kültéri medencéket inkább úszásra, mint egyéb tevékenységekre használjuk. Müller szerint 1 főre legalább 4 négyzetméter vízfelület jusson. A természetes vizeknél a parton is tartsunk távolságot, és legalább 16 négyzetméter jusson egy főre.

A meghatározott számú vendég beengedéséről a strand üzemeltetője köteles gondoskodni.

Nagyobb figyelem kell, hogy összpontosuljon az öltözőkre. Ezek jellemzően zárt térben vannak. Használhatók zárt térben a kiszolgáló helységeket is, de a benti medencék nem használhatók. Minden, amit érintünk, annak a fertőtlenítését legalább óránként el kell végezni, így például

a korlátot is a strandoknál legalább félóránként fertőtleníteni kell.

A fürdőzőktől kérik a személyi higiénia betartását - beteg ember ne menjen sehova - mondta Müller. Ezt békeidőben is illik betartani. Az elő és utózuhanyozás alapvető feltétele a közfürdők használatának. Ha a medencéket korábban leürítették, akkor mechanikailag meg kell őket tisztítani, mielőtt a feltöltés megtörténik. Tisztítás után fontos a fertőtlenítés - 50 mg/liternek kell lennie a fertőtlenítő víznek, ez százszorosa a fürdővízben levő klórnak.

 

Az Agrárkamara javaslata alapján hatályba lépett a kormányrendelet, amely szabályozza a vendégmunkások beléptetésére vonatkozó szabályokat - mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Ezek a dolgozók lehetnek külföldi állampolgárok is.

A feltétel, hogy a munkáltatónak a határrendészeti kirendeltségre elektronikus formában küld róla értesítést a munkavállaló okmányaival, későbbi szálláshelyével, a munkavégzés idejével és helyével. Ezek a dolgozók egészségügyi vizsgálaton fognak átesni - mondta. A munkáltatónak a magyar járványügyi hatóságnak is értesítést kell küldenie.

A munkavállaló speciális karanténba kerül - ekkor a munkaadónak kell ezt biztosítania. A kilépést szintén 48 órával a kilépés előtt be kell jelenteni -ezek mind elérhetőek a rendőrség honlapján.

Az intézményparancsnokok megkezdték a munkát - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, aki beszélt a szokásos adatokról is: már több mint 10 ezer házi karantént rendeltek el, eddig 1545 házikarantén megszegése miatt intézkedtek a rendőrök, 457 intézkedés történt a kijárási korlátozás miatt az elmúlt 24 órában, így már 46 686 ilyen intézkedés volt összesen. Az elmúlt 24 órában 59 intézkedés a vidéki távolságtartási szabályok miatt az éttermekben, 331 büntetőeljárást indítottak visszaélés, csalás, rémhírterjesztés miatt összesen.

Az idősotthonokban is sokszor tünetmentesen jelentkezik a betegség, vagy atipikus módon. Ilyen atipikus tünet például: a fáradtság, a torokfájás.

Ezek nem jellemző tünetek, de minden korosztályban lehetségesek Müller Cecília szerint.

Mehetünk vidékre a szülőket meglátogatni. Ha ezt szóban közöljük a rendőrnek az ellenőrzés során, az elegendő - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a kérdésre. Ez alapos indoknak minősül a kijárásra.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondat, a sportra nagy szükségünk van, de ettől függetlenül be kell tartani a szabályokat. Így például nem szabad, hogy zsúfoltság legyen a konditermekben, és a fürdőkben fertőtlenítő takarítás kell. A sporteszközöket minden egyes használó után fertőtleníteni kell, ez történhet egyszerű hipós vízzel is.

Egy sürgősségi ellátás az mindig sürgős, az soronkívüliséget élvez. A gyógyszerésznek ebben az esetben kell eldöntenie, hogy jogos soronkívüliséget élvezhet-e. Így ekkor az idősávon kívül a gyógyszerész kiadhat gyógyszert az időseknek - mondta Müller.

A laboratóriumi eljárások menete nem változott, ezeket orvosok vagy szakorvosok kérik.

Annyi vizsgálatot végeznek a laboratóriumok, amennyit az orvos kollégák kérnek.

A napi elvégzett vizsgálatok száma nagyon fluktuál - az elmúlt napokban 1600-tól 5400-ig változott a napok száma. Nem csökkent semmi esetre sem csökkent a tesztek száma, minden szükséges vizsgálatot elvégzünk. Ideális esetben egy fertőzött környezetében nagyjából 30 tesztet végeznek, a minimális ajánlás 10.

Nemzetközi összevetésben arra a következtetésre jutottunk, hogy nem esik ki a magyar rendszerből olyan személy, akiről ne fednénk fel a betegség pozitivitását. Az összes vizsgálatot elvégezzük, amire szükségünk van - mondta a tisztifőorvos.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.