Operatív Törzs: a Pesti Úti Idősek Otthonában már több mint 100 fertőzöttet tartanak nyilván

2020. április 9., 12:28

Szerző:

Müller Cecíliának az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatója előtt néhány perccel jutott tudomására, hogy

a Pesti Úti Idősek Otthonában már több, mint 100 fertőzöttet tartanak nyilván.

Ezt megosztva a hallgatókkal, felhívta a figyelmet az intézmények felelősségére, a higiénia és a védőfelszerelések fontosságára. 

Cecília személyesen látogat el a Pesti útra, mert látni akarja, valóban megtesznek-e mindent a járvány terjedésének megakadályozásáért.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy egy 48 éves elhunyt is volt ma, aki évtizedek óta krónikus betegségben szenvedett. Az elhunytat döntő többsége idős, krónikus beteg volt az elmúlt 24 órában. Müller közölte: 5 főt tudtak levenni a lélegeztetőgépekről, és már az intenzív osztályt is elhagyhatták. Összesen 58-an vannak jelenleg lélegeztetőgépen.

Több mint kétmillió maszkot és 300 ezer kesztyűt kapnak az idősotthonok, mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília praktikus tanácsai ma sem maradhattak el, a húsvéti készülődésre bölcs gondolatokat osztott meg a lakossággal:

Wass Albertet idézve külső és belső megtisztulásra buzdít.

Rendszeres fertőtlenítésre, a tisztaság fenntartására intett, mert így lehet elkerülni a fertőződést. Az allergiások viseljenek maszkot porszívózás közben, mondta Müller, mert portalanítás során könnyen belélegezhetünk vírusokat. Ne sajnáljuk a fertőtlenítőket a fürdőszoba takarításához. A rongyokat pedig felejtsük el egy időre, inkább dobjuk ki, mert a felületén könnyen megmaradnak a vírusok.

Mint az Index később rávilágított, a Müller által citált szöveg nem Wass Alberttől származik, hanem Márai Sándortól. 

Az országos tisztifőorvos beszélt arról, hogy az ünnepekben vegyük fel a kapcsolatot távolról a szeretteinkkel, gondoljunk a szomszédokra, és fejezzük ki valamilyen módon a szeretetünket.

"A szeretet nagyon találékony tud lenni" - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte: ma kórházaknak küldtek védőeszközöket, illetve további maszkokat fognak biztosítani a háziorvosoknak. A tegnap 4 repülőgéppel érkezett védőeszköz szállítmány, 1 Hongkongból és 3 Kínából.

Lakatos elmondta, hogy "sajnálatos módon" továbbra is tapasztalnak szabálytalanságokat a kijárási korlátozással kapcsolatban is. Már több mint 1000 esetben helyszíni bírságot szabtak ki és több mint 1200 esetben feljelentéssel éltek.

Orbán Viktor miniszterelnök ma délután tesz bejelentést a kijárási korlátozás további lépéseivel kapcsolatban, erősítette meg Lakatos Tibor.

Ahogy az egyre jobb idő kicsalogatja az embereket a szabadba, úgy szaporodnak a kijárási korlátozást megszegők, mondta Lakatos.

 

"Honfitársaink türelme elfogy, a legtöbb szabálytalanság a csoportosulással függ össze" - mondta Lakatos, és arra kért mindenkit, ne szervezzenek születésnapokat vagy ünnepi összejöveteleket.

Nem létezik otthoni gyorsteszt

– jelentette ki Müller Cecília, ilyen tesztre nincs engedély, ha valakinek ilyet kínálnak, akkor az azonnal jelentse be.

Nagyon különböző a kínai védőeszközök minősége. Müller Cecília szerint a termékek minősítő címkékkel, CE-jelzésekkel vannak ellátva, hogy az Európai Unióba érkező áruk Európában felhasználhatóak. Aminek ilyen jelzése nincs, azokra semmilyen garancia sincs, semmiféle minőségellenőrzésen nem estek át. Arra a tisztifőorvos nem válaszolt, hogy Magyarországon vizsgálják-e a most Kínából vásárolt, kormányzati úton beszerzett eszközöket.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.