Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Operatív Törzs: a magánemberek számára is elérhető koronavírus-tesztek egy része nem megbízható

2020. április 4. 11:05 - szerző: 168 Óra

Szombaton ismét megtartotta online sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs, közelebbről Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor ezredes.

Müller mindnekelőtt kibontotta, ami a kormány koronavírus-honlapján már kora reggel megjelent: az elhunytak száma 26-ról 32-re, vagyis 6 fővel emelkedett, a fertőzötteké 623-ról 678-ra, vagyis 55 fővel nőtt. A gyógyultak száma 43-ról 58-ra, vagyis 15 fővel nőtt, hatósági karanténban: 11.399 fő tartózkodik, az akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma: 19 424.

A tisztifőrovos fontosnak tartotta, hogy emlékezzünk: hivatalosan két iráni diákkal kezdődött a magyarországi megbetegedések sora. Azóta azonban megfelelő időben megfelelő intézkedések történtek, sikerült a robbanást megelőznünk, ami jelentős részben a lakosság fegyelmezettségének köszönhető, így

a szakemberek kontroll alatt tartják a járványt.

– hangsúlyozta.

Müller Cecília, azt kéri, hogy ebben a szép tavaszi időben különösen figyeljünk arra, hogy a szabadtéri tevékenységek – kirándulások, sportolás, horgászat, stb. –  során tartsunk egymástól másfél méter távolságot.

A szociális intézetekben maradt a látogatási tilalom, valamint a kijárási tilalom és felvételi zárlat – folytatta. Mivel a tömeges megbetegedések küszöbén állunk, a lazítás nem megengedhető, ha a bentlakók fertőzésre utaló tünetet észlelnek magukon, azonnal jelezzék az orvosnak, az intézet haladéktalanul különítse el őket, az esetet jelentsék az országos tisztifőorvosnak.

Szombaton hat repülőgéppel, köztük a világ legnagyobb teherszállítójával, egy AN-124-es repülővel érkeznek Magyarországra védőeszközök - tudatta Lakatos Tibor. 

Egy budapesti idősotthonba valóban bejutott a vírus, több megbetegedés történt, kétszáz mintát vettek, és sikerült lokalizálni a megbetegedéseket – közölte újságírói kérdésre Müller. 

A sajtótájékoztatón ismertették a friss rendőrségi statisztikákat is, eszerint 1849 esetben figyelmeztetettek járókelőket, 317 alkalommal szabálysértési eljárást kezdeményeztek, 224 embert pedig helyszíni bírsággal sujtottak.

„Igyekszünk az állampolgárok együttműködésére alapozni, de ha kell, akkor a bírság eszközével is élni fogunk" – árnyalta a helyzetet Lakatos Tibor.

A magánemberek számára is elérhető vírustesztekről azt mondta Müller Cecília, hogy

egy részük nem megbízható.

Mindemellett javában zajlik egészségügyi dolgozók átképzése annak érdekében, hogy szükség esetén intenzív osztályon is végezhessenek munkát.

Lakatos Tibor kitért az álhírekre is, az ezredes szerint látható, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a rémhírek miatt bármelyik hatóság, sokszor még felelős beosztásban lévő emberek is téves, vagy nem eléggé pontos információkat tesznek közzé.

Elhangzott még: a katasztrófavédelmi törvénnyel élve a szervek az ország több pontján „lebiztosítottak” szálláshelyeket, szállodákat, kollégiumokat, melyeket, szükség esetén nem betegek ellátására, hanem a védekezésben résztvevő emberek számára fog igénybe venni a hatóság.