Operatív törzs: Jó lenne tudni, milyen a denevérek immunrendszere, és hogyan tudnak ők védekezni a vírus ellen

2020. május 9., 12:43

Szerző:

Bár sok mindent tudunk már az új koronavírusól, de sok mindent még nem – jelentette ki az operatív törzs szombati tájékoztatóján Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa, aki Müller Cecília helyett állt be Kiss Róbert alezredes és Gál Kristóf rendőrségi szóvivő közé, hogy elmondja, mi mindent nem tudunk még.

Nem tudjuk megmondani, mi az oka annak, hogy egyes emberek enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, másoknál súlyos tünetek jelentkeznek

Szlávik azt mondta,

jó lenne tudni, milyen a denevérek immunrendszere és hogyan tudnak védekezni a vírus ellen. Nem tudjuk még, honnan származik a vírus, hogy jutott át állatokról emberekre,

és ugyan már több mint 4 millió fertőzött van világszerte, azt sem tudjuk pontosan, a vírus hogy terjed emberről emberre. Például az is újabb tudás, hogy egyre több testnedvben kimutatják a vírus jelenlétét, de sok a bizonytalanság arról, hogy egy fertőzött ember mikortól és meddig fertőz tovább. Ahogyan az sem világos még teljesen, ki lesz súlyos beteg, vagy milyen szervezeti mechanizmusok játszanak szerepet abban, hogy egy fiatal súlyos tüneteket mutat.

Jelenleg nem tudható az sem, hogy mikor lesz védőoltás, rengeteg ellenőrzés és klinikai teszt kell még.

Kiss Róbert alezredes elmondta: már 266 hatósági házi karanténban lévő ember vállalta, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze. A hatósági házi karanténban levők egy szoftvert töltenek le, ezen keresztül tudja őket ellenőrizni a rendőrség elektronikusan. Pénteken 779 hatósági házi karantént rendeltek el, így 10 927 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Közülük 32 emberrel szemben kellett pénteken intézkedniük a rendőröknek, amiért nem tartották be a szabályokat.