Operatív törzs: Elég cetlivel jelezni a társasházak kapuján, ha fertőzött személy lakik ott, de ezért nem zárják le az egész épületet

2020. április 23., 12:17

Szerző:

Május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai - jelentett be a már Gulyás Gergely által is elmondottakat Kiss Róbert rendőr-alezredes. Hozzátette, a polgármesterek a következő két hétvégén ismét elrendelhetnek különleges korlátozásokat.

Holnaptól a hegyeshalmi határátkelőt is megnyitják reggel 7 és délelőtt 10 óra között az ingázók, valamint a mezőgazdasági járművekelőtt.

536 esetben rendeltek el házi karantént, jelenleg 19 042 van. Immár csak 18 esetben tapasztaltak szabályszegést ezzel kapcsolatban. Az elmúlt 24 órában 1124 „magatartásszegést” tapasztaltak, és 350 helyszíni bírságot szabtak ki - mondta el Kiss.

70 esetben rendeltek el büntetőeljárást rémhírterjesztés miatt,

de ezt nem részletezte.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elsőként azt hangsúlyozta:

akik klinikai tüneteik miatt kórházba kerülnek, nem kell, hogy kétségbe essenek,

mert minden gyógykezelés, ami a világban elérhető, rendelkezésre áll Magyarországon is. Jelenleg 880 főt ápolnak kórházban, 61-en lélegeztetőgépen vannak. Számosan vannak azonban, akik már lekerülhettek a lélegeztetőgépről.

Müller Cecília jelezte, a fertőtlenítés is tovább folytatódik az idősotthonokban, az elmúlt napok tapasztalatai alapján

az idősotthonok jó néven vesznek minden segítséget.

Mindez az intézmény vezetésével egyeztetve történik, mondta a tisztifőorvos. Tegnap még arról beszélt, hogy rangsorolják fertőzöttség szerint az intézményeket, előrevéve a súlyosabb helyszíneket, de

azt persze nem ismertette, hogy ebben a rangsorban melyik intézmény hol áll.

 

A fertőtlenítőszerek iránti igény is megnőtt az elmúlt hetekben - közölte a friss adatot az országos tisztifőorvos. Ez egy jogos elvárás a lakosság részéről, a meglévő kapacitásokat így növelni kellett. Nagyon sok ipari szereplő átállt fertőtlenítőszerek gyártására,

a Népegészségügyi Központ 70 ilyen szert engedélyezett ideiglenesen.

Ezzel kapcsolatban számtalan visszaélést leplezett le a rendőrség - mondta Müller. A hatásosságvizsgálat a szerek engedélyezésekor nagyon fontos momentum - tette hozzá. A lakosság főleg a címkéről tájékozódhat erről, mert itt feltüntetésre kerülnek olyan jellemzők, amelyek fontos információt tartalmaznak a felhasználók számára.

Tartalmazniuk kell egy engedélyszámot - ha ez nem szerepel, az felkelti a gyanút, hogy hamis a szer.

Az sem mindegy, mi ellen hatásos. Egyes szerek csak baktériumölők, de most olyan szer kell, ami vírusölő, virucid szerek. Ezek általában 70-80 százalékos alkoholtartalmúak, de felületfertőtlenítésre jó a hipó is.

A fertőtlenítő fontos, de a gyakori, alapos, melegvízes kézmosást semmi sem helyettesíti - mondta el.

Következtek a leválogatott újságírói kérdések:

 

Miért zárták le akadályokkal a határokat? Mi szükség volt torlaszokat kihelyzeni?

Március 16-a után elkezdtük a schengeni határellenőrzés visszaállítását - mondta Kiss Róbert. Jánossomorja az ország nyugati határán van, itt 78 vasúti átkelőhely van, ebből 7-et nyitva tartanak áruforgalomra, 6-ot személyforgalomra. A többit fizikai határzárral zárták le.

Egy Zala megyei idősek otthonában katonai szakemberek végeztek fertőtlenítést, miért van szükség erre?

Minden idősotthonban végeznek megelőző fertőtlenítést a katonák, nincs ok aggodalomra, mondta Müller.

Ahol van fertőzött személy lakik, az ő lakása kötelező házi karantén. Egy cetli jelzi ezt az ajtón, de nem szükségers lezárni az egész házat ilyenkor?

A társasház bejáratára is kihelyeznek egy sárga cetlit, ami figyelmeztetés lényegében a többi lakónak, magyarázta Müller. Magát a társasházat nem kötelezik lezárásra, de azt nem tudta elmondani, valójában miért nem. A hatóság csak személyekről dönt vagy intézkedik, a felirat figyelemfelkeltés, magyarázta tovább. A betegek izoláltan, a saját otthonukban tartózkodnak, de a közös terek használatát érdemes körültekintően használni, fertőtleníteni. 

Teljes társasházat még nem helyeztek karantén alá Magyarországon.

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.