Operatív törzs: Elképzelhető második hullám, ami enyhébb lefolyású lesz, Magyarországon még nem volt gyógyult és újrafertőződött beteg

2020. április 22., 11:02

Szerző:

Attól függetlenül, hogy már 225-en hunytak el koronavírus-fertőzés miatt és ez egy szomorú tény,

napról napra nő a gyógyultak száma is, és ez egy örvendetes hír

 – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs napi tájékoztatóján arra a 295 emberre utalva, akik már távozhattak a kórházból. Míg azonban a fertőzöttek száma egy nap alatt 75-tel nőtt, a gyógyultaké 8-cal. A tisztifőorvos szerint ugyanakkor mindez annak a magatartásnak az eredménye, „ami betartunk, amit mindnyájan nehezen viselünk, de egymásért tesszük”.

  • Jelenleg 825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma szerda reggelre tehát 1598-ra nőtt.
  • A laboratóriumok 0-24 órában dolgoznak, jelentősen nő a vizsgálatok száma is Müller Cecília kiemelése szerint, ma éppen 52 702, a vírus örökítőanyagát vizsgálják.
  • A Pesti úti idősotthon fertőtlenítése megtörtént. Mint kifejtette, többszöri szűrést végeztek és végeznek is, végeztetett maga az intézmény is, de már 284 fertőzöttet találtak és 28 ember hunyt el az intézmény lakói közül.
  • Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése, kiemelten ellenőrzik az egészségügyi ellátást, védőeszközök, fertőtlenítőszerek, izolációs lehetőségek feltételeit.
  •  honvédség fertőtleníti az idősotthonokat: fürdőt, folyosót, bejáratot, mindazon területet, ahol mindenki előfordulhat.

„Ahol már volt fertőzött, ott kezdtük, rangsoroltuk ez alapján az intézményeket, ahol pedig még nincs, ott majd később”,

jelentette ki a tisztifőorvos.

Müller Cecília külön kiemelte, hogy a kórházi ágyak kihasználtsága 60-70 százalék volt, és hogy kiket küldtek haza a kórházak, az „csakis orvosszakmai döntések képezhették és képezhetik ennek alapját, nem küldhető haza, akit egészségkárosodás érne emiatt, ez egy alaptétel”, mondta. „Ha a kezelő orvos nem szeretne dönteni, akkor egy orvosszakmai grémium segítségét kérheti.

Napi jótanácsokat, praktikákat ma az allergiások kaphattak: mint Müller Cecília elmondta, „gyönyörű tavaszunk van, rengeteg virág kezdte szórni a pollent”, és akinek például hosszabb haja van, ott is megragadhat a pollen, és szárítsuk a ruhákat se a szabadban, csak a lakásban. „Naponta javaslok párnahuzatmosást. Nagyon fontos az alapos porszívózás. Mindent nedvesen takarítsanak le” – sorolta.

Külön szót érdemelt még Müllertől, hogy

„a gazdaságnak a megtartása, a visszatérésünk a normális életbe nagyon fontos, hogy megtörténjen az adott időpontban, amikor majd ez lehetséges.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy kedden négy teherjáraton 31,5 tonna védőfelszerelést érkezett, emellett lélegeztetőgépek is. Ma is érkezik három járat: 3,1 millió maszkkal, 2 millió kesztyűvel és 160 lélegeztetőgéppel. Ezeket elsődlegesen az egészségügyi intézmények kapják.

  • 702 hatósági házi karantént rendeltek el a határvizsgálatokon. 14 esetben szegték meg a házi karantént az elmúlt napban.
  • 1 113 intézkedést tettek a kijárási korlátozások miatt, ebből: 424 figyelmeztetés, 322 helyszíni bírság, 337 feljelentés, 8 610 szabálysértési intézkedés. 265 büntetőeljárás indult, 68 rémhírterjesztésben.

 

Következtek az újságírói kérdések:

 

Mennyire hordozhatják a vírust a zöldségek, gyümölcsök?

Általában véve rájuk rakódik minden szennyeződés. Jó alaposan meg kell ezeket mosni, folyó vízzel, többször, lecsurgatva. „Nyilvánvalóan semmi extra dolog” nem szükséges óvintézkedésként.

Kockázatos-e a kevesebb ruha?

Bőrön keresztül a vírus nem tud áthatolni.

Az átlagos kezelési időtartam mennyire hosszú?

A kórházban kezeltek esetében, mivel ők súlyosabb állapotban vannak, akár több hét is lehet.

Csomagot kórházba lehet vinni, de idősotthonokba nem, miért?

Nincsen tiltás, zárlat van és látogatási tilalom, ezért bemenni, se kijönni nem lehet, de csomagot lehet küldeni.

Aki már egyszer meggyógyult, elkaphatja-e újra a vírust?

Ez egy nagyon bonyolult, összetett kérdés, mondta Müller Cecília, „mindegyik része igaz lehet. Valóban, ismert olyan eset, aki újra fertőződött, de Magyarországon ilyet még nem regisztráltunk, máshol már leírtak ilyen esetet. Egy érdekes vírusról beszélünk, a szervezetnek az immunrendszerre történő hatása nagyon különböző, van, akinek több ellenanyagot termel a szervezete, másé kevesebbet, náluk a védettség nem olyan erős”.

Látnak-e arra esélyt, hogy a korlátozások feloldása után lesz-e második hullám?

Müller Cecília: Sokak szerint lesz egy második hullám, ami sokkal enyhébb lefolyású lesz, mint ez. Ha sok ember átesik rajta, veszít a megbetegítő képességéből a vírus. A másik verzió az, hogy ez a járvány olyan lesz, mint az influenza, tehát időszakosan felbukkan majd később, vagy alkalmazkodik a többi, korábban ismert koronavírushoz és beépül az átlagos kórokozók közé. Mindegyik verzió elképzelhető.

Mettől meddig nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban?

Kérem szépen türelmüket, az ellenőrzés folyamatban van, közigazgatási ellenőrzés folyik.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.