Operatív Törzs: Még mindig a növekedés stádiumában vagyunk, a dohányboltok is bezárnak délután háromkor

2020. április 10., 10:15

Szerző:

Az elmúlt 24 órában fokozottabban nőtt az igazolt fertőzöttek száma, mint a korábbi napokban – ismételte meg a reggeli adatokat Müller Cecília az Operatív Törzs nagypénteki sajtótájékoztatóján.

Eddig 1190 ember fertőződött meg. Egy részük jól van, de sokan kerültek kórházba.

Az elmúlt 24 órában 11 ember halt meg az országban, többnyire idős, krónikus betegekról van szó. A legfiatalabb elhunyt 58 éves volt, és többek között daganatos betegségekkel is küzdött – tudatta.

Müller szerint a helyzet megindokolja, hogy a szabályokon továbbra se lazítsanak. Hozzátette: az ország teljes területére ellenőrzéseket rendelt el az idősotthonokban, a hiányosságok esetére azonnali intézkedéseket helyezett kilátásba.

A Pesti úti idősek otthonáról elmondta, hogy személyesen ment el a tegnapi nap során szemlézni. 151 igazolt fertőzött van mind lakók, mind gondozók körében. A személyes látogatása alkalmával konzultált az ott lakók védelme érdekében, 126 embert elszállítottak a Korányiba. A Rózsa utcai idősotthonban 7 pozitív esetet találtak eddig. Müller szerint az idősek otthonára kell fókuszálni, ezért az egész ország területére ellenőrzést rendelt el a mai naptól.

Egyelőre még mindig a növekedés stádiumában vagyunk – hangsúlyozta.

A kijárási korlátozások szabályainak megsértőivel szemben 1255 intézkedést hajtottak végre, de 655 esetben beérték figyelmeztetéssel a rendőrök az elmúlt 24 órában – tudatta újságírói kérdésre válaszolva Lakatos Tibor ezredes. A húsvéti hétvégén fokozott ellenőrzésre kell számítani, valamint megerősítette, hogy

a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor, 

ezek ugyanis „afféle csoportképzőkké változtak” – indokolta a szigorítást az ezredes. A börtönökben nincsenek fertőzött fogvatartottak – tájékoztatott.