Tekernek még egyet az önkormányzatok nyakán: nem költhetik magukra az iparűzési adó bevételeit, de könnyebben adósságba verhetik magukat

2020. június 3., 14:54

Szerző:

Benyújtotta a kormány a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatot, amellyel több tucat törvényt írnak át, többek között az önkormányzatok gazdálkodását is átalakítják, számol be a hvg.hu. Ugyanakkor ebben törvénybe írják,  hogy

az önkormányzatok a helyi iparűzési adóból származó bevételeiket nem költhetik az önkormányzati hivatal dolgozóinak bérére.

 

Eddig egy előre meghatározott határig lehetett erre a célra költeni a helyi iparűzési adót, mostantól tilos lesz, emlékeztet a portál.

És még azt a lehetőséget is elveszik a helyhatóságoktól, hogy az ingatlanokra kitett reklámhordozókra adót vessenek ki.

Bár elég szűkek maradtak így az önkormányzatok kapacitásai, hitelt kicsivel könnyebben vehetnének fel. Kizárólag

kormányzati engedéllyel adósodhatnak el a települések,

ez után viszont 200 milliárd forint értékig köthetnek évente egy rövid lejáratú hitelszerződést. A gyakorlatban ezt azt jelentheti, hogy a decemberi iparűzési adó bevételét a májusi megfizetésig visszapótolhatják a költségvetésükbe. A kormány engedélyére nem lesz szükség az olyan szerződéseknél, amelynek az értéke 1 milliárd forint, vagy az iparűzésiadó-bevétel 10 százaléka alatt marad, de miniszter rendelettel megtiltható ezekben az esetekben is a szerződéskötés.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.