Megmozgatta az országot a Borkai-botrány: Győrben nagyot nőtt, Hódmezővásárhelyen duplázódott 2014-hez képest a választói részvétel

2019. október 13., 16:22

Szerző:

A választásra jogosult állampolgárok 42,69 százaléka járult az urnákhoz 17 óráig a Nemzeti Választási Iroda szerint, így még mindig jóval nagyobb a választói részvétel az idei önkormányzati választásokon, mint legutóbb, 2014-ben. Akkor a jogosultak 39,82 százaléka adta le a voksát 17 óra 30 percig, vagyis mindenképpen megdőlt az öt évvel ezelőtti részvételi arány

Bár a 15 órás adatok még érintésnyi távolságban voltak a 2006-os rekordrészvételtől (34,77 százalék 15 óráig), azonban 2006-ban 17 óra 30 percig a választók 46,53 százaléka adta le voksát, vagyis már aligha lesz részvételi rekord az idei önkormányzati választásokon.

Viszont az idei részvételi adatoknak azért van jelentősége, mert 2014 októberében a szituáció bizonyos szempontból hasonló volt: a Fidesz a második kétharmados országgyűlési választási győzelmét aratta az önkormányzati választásokat megelőzően, a közvélemény-kutatások alapján pedig magabiztosan, nagy fölénnyel vezette a népszerűségi listát az ellenzéki pártok előtt. Arról nem is beszélve, hogy a helyhatósági választások az 1989-es rendszerváltás óta hagyományosan jóval kevésbé aktivizálták a választópolgárokat, így a részvétel a parlamenti választásokhoz képest igen alacsony volt. Vagyis a 2014-es részvételhez képest igen jelentős az emelkedés.

Idén két alapvető tényező változtathatta meg a választói hajlandóságot:

  • Az ellenzéki pártok a települések csaknem 70 százalékában közös polgármester-, és képviselőjelöltekkel indultak. Az ellenzéki érzelmű választópolgárok jóval több településen érezhették úgy, hogy végre van tétje a helyhatósági választásnak, és a Fidesz helyben legyőzhető.
  • A győri fideszes polgármester, Borkai Zsolt botránya pedig országos üggyé vált, ami (egyelőre csak valószínűleg) megmozgatta az inaktív, az önkormányzati ügyek iránt kevés érdeklődést mutató választókat is.

A városokban különösen látszik az adatokból, hogy jóval nagyobb arányban mozgatta meg a lakosságot az idei voksolás.

  • Szegeden a választók az országos átlag felett mentek el szavazni, 36,3 százalékuk, pedig Botka László MSZP-s polgármesternek eleve hatalmas esélye volt az újrázásra. 2014-ben csak a választók 31,22 százaléka voksolt 15 óráig.
  • Győrben, a Borkai-botrány epicentrumában már a szavazók 31,07 százaléka ment el szavazni, ami csaknem 10 százalékos emelkedés a 2014-es, ugyancsak 15 órakor mért 21,29 százalékos részvételhez képest.
  • Hódmezővásárhelyen, ahol az ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter polgármester igyekszik újrázni a Fidesz jelöltjével szemben, hatalmasat nőtt a részvételi arány: 2014-ben még csak a választók 24,34 százaléka, míg idén az 50,5 százalékuk ment el szavazni 15 óráig, vagyis megduplázódott a részvétel.
  • Pécsen szintén úgy érzik a választópolgárok, hogy van esély a fideszes vezetés leváltására, bár az ellenzéki összefogás ott nem teljes (LMP-s polgármesterjelölt is indul). Míg 2014-ben itt a választók 22,48 százaléka, addig idén 30,89 százaléka voksolt 15 óráig.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.