Hivatalosan is megbukott Kósa Lajos elmélete, hogy a külföldiek nyerték meg a választást Karácsony Gergelynek

2019. október 21., 15:13

Szerző:

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a választás másnapján azt mondta, szerinte az döntött Karácsony Gergely javára, hogy 90 ezer külföldi EU-s szavazója volt, akik Budapesten létesítettek lakcímet, és így tudtak voksolni. Karácsony 50 ezer szavazattal előzte Tarlós István, így Kósa szerint pont kerek a magyarázat.

Magyar Hang kikérte az NVI-től a vonatkozó adatokat. Ezek szerint Budapesten összesen 56 303 fő nem magyar állampolgár szerepelt a névjegyzéken az október 13-i önkormányzati választás során. Az 56 303 főből az Európai Unió más tagállamának állampolgára 37 121 fő, bevándorolt 5745 fő, menekült 1150 fő, letelepedett 12 287 fő.

Ha tehát az összes nálunk élő és szavazati joggal rendelkező uniós állampolgár (37 121) fő elment volna szavazni (aminek az esélye nagyon kicsi, hiszen Budapesten a szavazási részvétel 51 4 százalék volt) és mindegyikük Karácsony Gergelyre szavazott volna,

akkor sem dönthették el a külföldiek a győzelmét.  

Ráadásul – mint ahogy arra a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) felhívta a figyelmet – sok külföldi, de Magyarországon élő személy nem adhatta le a szavazatát október 13-án, például különféle adminisztratív okokból. 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.